Historický Prezidentský vlak príde aj do Košíc
Jedinečný projekt k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je Prezidentský vlak. Ten už začal svoju mimoriadnu jazdu z Prahy cez Brno do Bratislavy. Zastávku bude mať aj v Košiciach.
Historický Prezidentský vlak v utorok 3. júla slávnostne prišiel na územie Slovenska. Na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave ho privítali desiatky ľudí. Ide o súpravu, ktorej jednotlivé vozne boli vyrobené pre potreby bývalých československých prezidentov. Projekt vznikol pri príležitosti 100. výročia založenia Československej republiky. Jedinečné vybavenie vlaku si budú môcť ľudia naživo pozrieť aj v metropole východu.
[ad][/ad]Turné po Slovensku
Vlak ťahaný parnou lokomotívou z Bratislavy zavíta na železničné stanice v Nitre, Zvolene, zastaví sa aj v Lučenci či Žiline. Poslednou slovenskou zastávkou budú Košice, kde pobudne v dňoch 12. až 13. júla. Prezidentský vlak ešte absolvuje cestu po moravských a českých mestách, ktorú ukončí 2. septembra v Prahe.
Špeciálna vlaková súprava sa skladá z piatich salónnych železničných vozňov, ktoré slúžili československým prezidentom za prvej republiky i po druhej svetovej vojne na domácich aj zahraničných cestách. Projekt organizuje Národní technické muzeum Praha v spolupráci s Českými dráhami, Železnicami Slovenskej republiky a občianskym združením Spolok Výhrevne Vrútky.
(TASR, PS)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.