Hľadajú sa staré fotografie železničky
Staré rodinné fotografie žltnúce v albumoch či krabiciach môžu dotvoriť rodiacu sa knižku. Kto
chce pomôcť pri vzniku publikácie, ktorá zachytáva dôležité míľniky unikátnej pionierskej – detskej železnice na území Slovenska a Česka, má dôvod poupratovať vo fotografiách.
V týchto dňoch dvojica autorov Tomáš Haviar a Ľubomír Lehotský finišuje s prípravou knihy nazvanej Veľký príbeh malej železnice. Sumarizuje doteraz známe informácie o zrode, budovaní a fungovaní unikátnej košickej atrakcie, ktorá sprevádza celé generácie Košičanov i návštevníkov mesta. „Chceme nájsť doposiaľ nezverejnené, zaujímavé rodinné či archívne fotografi e, ktoré sa nachádzajú v súkromných albumoch alebo zbierkach ľudí, ktorí v minulosti železničku navštívili,“ vysvetlila zámer osloviť verejnosť Zuzana Lehotská z OZ Detská železnica Košice. „Poskytnuté zábery podporia budovaný archív, najzaujímavejšie budú uverejnené v pripravovanej monografi i, ktorá vyjde na jar tohto roku,“ dodala.
Pre autorov sú zaujímavé akékoľvek zábery, dokumenty, ale aj spomienky. „Aj na prvý pohľad neatraktívne fotografi e môžu v sebe niesť cenné informácie o minulosti tejto technickej pamiatky a veľa vypovedať o vybavení železničky, jej budov, trate, ale aj o ľuďoch na nej,“ uviedol jeden z autorov Ľ. Lehotský. Ako spresnil, fotografie by mali byť datované od roku 1955 až po rok 2000.
Posielať naskenované fotografie možno elektronicky na [email protected] alebo poštou na adresu OZ Detská železnica Košice, Aténska 15, 040 13 Košice. Uverejnené budú iba so súhlasom majiteľov a po archivácii im budú vrátené.
Foto: OZ DŽK archív
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.