Hrozia tornáda na Slovensku?
Mnohí Košičania sa vo štvrtok večer (25. 6.) vyľakali. Južne od mesta sa na oblohe objavil veterný lievik, nazývaný tromba. Ak by sa dotkol zeme narobil by nemalú šarapatu. Podľa klimatológa je možné, že sa v budúcnosti našom území budú častejšie objavovať aj tornáda.
Tromba alebo funnel cloud vychádza z búrkového oblaku. Zazrieť ste ju mohli aj presne pred mesiacom (25. mája). Ak by sa tromba dotkla zemského povrchu stalo by sa z nej automaticky tornádo.
[article slug=”na-vychod-sa-valia-silne-burky”][/article]Časté búrky
Podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa na našom území v súčasnosti vyskytujú časté búrky, z čoho následne môžu vzniknúť poveternostné úkazy.
„Búrky, ktoré teraz zaznamenávané sú výraznejšie ako to bývalo v minulosti. V tejto súvislosti vývoj búrkového oblaku môže dospieť do štádia, kedy sa s výskytom búrky môže na Slovensku objaviť tromba, prípadne aj tornádo,“ dodáva.
[ad][/ad]Pred dvoma rokmi na jeseň v oblasti Vihorlatu tornádo vzniklo zo supercelárnej búrky. V obci Lekárovce (okres Sobrance) narobilo veľké škody. „Myslím si, že ich v budúcnosti budeme u nás naďalej registrovať. Nemôžeme tváriť, že to u nás nie je možné.“

Nebudú silné ako v USA
Klimatológ vraví, že máme šťastie, pretože je naša krajina hornatá.
„Keďže tú máme veľa horských pásiem, naše územie nie rovnorodé ako napríklad v Poľsku alebo Maďarsku. Tornáda v takom zložitejšom prírodnom prostredí nemajú také dobré podmienky pre svoje rozvinutie a vznik ako v homogénnejších územných celkoch.
Tornáda, ktoré sme u nás zaregistrovali boli najslabšie v škále, v ktorej sa môžu vyskytovať. Rozhodne nemusíme mať obavy, že sa u nás tak vyvinú, ako napríklad na území Spojených štátov.“
Musíme však rátať s tým, že môže polámať stromy alebo poškodiť strechy. „Nemalo by byť tak silné, že by poškodilo povedzme murované budovy. V našich podmienkach je to menej pravdepodobné.“
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.

