Ján Baláž sa stal členom Medzinárodnej astronautickej akadémie
Kozmický konštruktér Ján Baláž z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (ÚEF SAV) v Košiciach sa stal členom Medzinárodnej astronautickej akadémie. Do akadémie ho uviedli na slávnostnom galavečere vo Washingtone, bude v nej pôsobiť ako korešpondent v sekcii inžinierskych vied.
Vyplýva to z informácií, ktoré poskytlo Oddelenie kozmickej fyziky ÚEF SAV v Košiciach.
„Zvolenie za člena akadémie nepovažujem iba za osobný úspech, ale najmä za úspech môjho pracoviska, Ústavu experimentálnej fyziky SAV, ktorý sa kozmickému výskumu a inžinierstvu úspešne venuje už 50 rokov od svojho vzniku v roku 1969,“ povedal Baláž.
[ad][/ad]Vermírne misie
Ako ďalej uviedol, ÚEF SAV sa na vesmírnych misiách zúčastňuje takmer nepretržite.
„Kým jedna vesmírna misia dožíva, ako nedávna Rosetta alebo Radioastron, ďalšia je už na ceste k svojmu cieľu, ako napríklad BepiColombo k Merkúru. V našom laboratóriu oddelenia kozmickej fyziky ÚEF SAV sa pripravujeme na ďalšie, aktuálne na misiu Juice k mesiacom planéty Jupiter a na mesačnú misiu Luna-Globe,“ povedal o najbližších zámeroch Baláž, ktorý sa doposiaľ podieľal na trinástich už realizovaných vesmírnych misiách.
Medzinárodná astronautická akadémia (International Academy z Astronautics – IAA) má v 65 krajinách sveta spolu 1 200 členov. Okrem Baláža je v jej tohtoročnom zozname ešte jeden Slovák, endokrinológ Ladislav Macho, ktorý v rokoch 1990 až 1992 predsedal SAV. Hlavným princípom IAA je široký internacionalizmus, úzka spolupráca s národnými akadémiami s cieľom rozvíjať ducha spolupráce a pokroku, ktorý presahuje národné hranice, kultúry a inštitúcie.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.


