Je čas fazule: Strukovina dodá vášmu telu veľké množstvo prospešných látok
Začínajú dozrievať fazuľové struky. Ich včasný zber podporuje plodnosť rastlín. Hovorí sa, že čím viac zberáte, tým viac fazule máte. Viete však, ako by správny zber mal vyzerať, ako si fazuľku uložiť na zimu, ktoré choroby a škodcovia sa môžu na plodoch objaviť?
Čas zberu záleží od odrody: fazuľa začína plodiť v júli, ale na určité odrody si musíte počkať až do začiatku októbra. Rastlina končí svoju vegetáciu s prvými mrazmi.
Kedy začať zberať?
Fazuľové struky začnite otrhávať hneď, ako sa pri ostrom prehnutí hladko zlomia. Ak chcete mať veľkú úrodu, fazuľu pretrhávajte každý týždeň – podporíte tým tvorbu nových kvetov. Takto môžete docieliť, že rastlina vysoká dva metre prinesie úrodu až dva kilogramy.
Ako si ju odložiť?
Fazuľu si môžete odložiť na ďalší rok a použiť ju aj na novú výsadbu. Ak začnú prvé mrazíky, musíte ju otrhať. Ak nájdete ešte nejaké zelené struky, sterilizujte ich.
Čo urobiť s rastlinami?
Ak chcete mať fazuľu aj v ďalšom roku, celé rastliny odrežte tesne pri zemi. Rozvešajte ich na suchom, vetranom mieste aj so strukmi. Nechajte schnúť tak dlho, až kým rastliny úplne neuschnú. Tento spôsob sušenia sa osvedčil viac, než odtrhávanie a sušenie samostatných strukov. Je úplne jedno, či budete týmto spôsobom sušiť kríčkovú fazuľu alebo fazuľu, ktorá sa ťahala na palicu.
Po odrezaní rastlín už iba zapracujte do zeme kompost. Korene, ktoré z rastlín zostali, dodajú humus a dusík. Na takto upravenej pôde sa neskôr výborne darí listovej zelenine.
Mrazenie zelenej fazuľky
Zo zelených fazuliek stiahnite vlákno po bokoch a pokrájajte ju na také kúsky, aké zvyknete v kuchyni používať. Predvarte ju 3 minúty vo vriacej vode, ak ju chcete po rozmrazené ďalej tepelne upravovať. Ak ju chcete používať do šalátu, uvarte ju v malom množstve vody do mäkka. Jednotlivé porcie rozdeľte do mikroténových vrecúšok a v mrazničke skladujte maximálne 5 mesiacov.
Škodcovia
Asi najviac fazuľu napádajú svilušky. Ak sa dostanú na fazuľu, vysávajú jej listy. Keď zistíte pôvodcu žltých škvŕn na listoch, je už väčšinou neskoro. Rastlina potom začne vädnúť, nestačí totiž vyživovať plody a nakoniec uschne úplne.
Preto je potrebné rastlinu dôkladne kontrolovať. Hneď ako uvidíte svilušku, ktorá sa môže pohybovať na spodnej strane lístkov, ihneď zakročte postrekom. Najlepšie na tohto škodcu zaberajú rôzne insekticídy alebo akaricídy.
Postrek by ste mali opakovať po siedmich až desiatich dňoch. Prvý zásah totiž zničí dospelých jedincov, ale až ďalší zahubí vajíčka následných generácií.
Suchá fazuľa
Ako uvariť suchú fazuľu, aby bola dobre stráviteľná. Nebojte sa a vyskúšajte tento postup pri varení.
Semená dodávajú telu veľké množstvo cenných látok, hlavne bielkovín – proteínov, zdravých tukov, vitamínov skupiny B a stopových prvkov. Obsahujú aj železo. To sa však do tela dostane iba pomocou vitamínu C. Preto je dobré do jedla vždy pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Príprave fazule pred jej varením venujte dostatok času. Ak budete variť semená fazule samostatne, alebo ako súčasť polievky či prívarku, namočte ich deň vopred do vody. Misku s fazuľou najprv zalejte horúcou vodou a nechajte stáť maximálne 1 hodinu. Fazuľa trochu napučí. Premiešajte ju a vodu zlejte. Tento proces opakujte dva až trikrát.
Na druhý deň ráno vodu opäť zlejte a tentoraz ju zalejte studenou vodou. Výmenu studenej vody urobte tiež minimálne trikrát. Poslednú vodu zlejte a pripravené fazule dajte variť. Verte či nie, ale takto pripravená fazuľa nebude nafukovať.
Možno ste nevedeli
- Okrasná fazuľa vytvára až trojmetrové kry a jej veľké struky skrývajú semená až 3 centimetre veľké. - Fazuľové plody sa musia pred konzumáciou tepelne upraviť, inak môžu byť jedovaté.- Vedecké označenie fazule vzniklo z gréckeho phaseolos, čo znamená loďka - podľa tvaru strukov. - Prvé fazuľové semená sa objavili až začiatkom 16. storočia v prístavoch španielskych moreplavcov. - Odvar zo strukov slúži na zvýšenie látkovej výmeny, liečbu močových kameňov, reumatických a kožných chorôb aj diabetu. - Španieli a Portugalci tento odvar používali ako nápoj proti melanchólii.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.