Jupiter a Saturn sa budú na nočnej oblohe „naháňať“
Jupiter, ktorý je od Slnka vzdialený 5,2 astronomických jednotiek (teda 5,2-krát ďalej ako Zem od Slnka) obehne okolo Slnka raz za 11,9 roka. Saturn vo vzdialenosti 9,5 astronomických jednotiek raz za 29,5 roka. Rozdielnu rýchlosť obehu týchto planét okolo Slnka si môže verejnosť počas najbližších dní overiť vlastnými očami.
Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.
„Tieto dve planéty sú viditeľné v týchto dňoch na večernej oblohe nízko nad juhozápadným obzorom. Na priloženej mapke celej oblohy ich môžete vidieť večer po západe Slnka na hranici súhvezdí Strelca a Kozorožca,“ povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV. Obidve planéty sa pohybujú na oblohe doľava, Jupiter však rýchlejšie ako Saturn.
[ad][/ad]Vzácny jav
„Ak ich budete sledovať niekoľko večerov, zistíte, že vzdialenosť medzi nimi sa zmenšuje. Ich najväčšie priblíženie (konjunkcia) nastane 21. decembra bezprostredne po západe Slnka, keď budú na oblohe vzdialené len šesť uhlových minút. Konjunkcie Jupitera a Saturna sa opakujú približne po 20 rokoch,“ povedal Svoreň.
Tohtoročná tesná konjunkcia je však podľa astronóma vzácny jav, keďže posledné takéto tesné priblíženie týchto dvoch planét nastalo v roku 1623 a znovu sa vyskytne až v roku 2080.
„Po 21. decembri si planéty pozície vymenia, Jupiter bude vľavo a Saturn stále ďalej vpravo. Ak chcete túto udalosť sledovať, treba si nájsť čas do konca decembra. Neskôr v januári už budú obidve planéty zapadať rýchlo po západe Slnka a vo večernom súmraku budú zle pozorovateľné,“ dodal astronóm.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.