Karičkový rekord: Na Hlavnej tancovalo a objímalo sa 584 ľudí
Abovská Karička v choreografii vedúceho folklórneho súboru Železiar Vlada Urbana roztancovala včera priestor pred Immaculatou.
Na Hlavnej tancovali študenti, folkloristi, ale aj nefolkloristi z Košíc i ďalších miest Slovenska, ba dokonca aj z Japonska. Škoda, že počasie odradilo divákov. Tí, ktorí sa prišli pozrieť na tancujúcich priateľov na košickú Hlavnú ulicu, si však odnášali veľkú porciu pozitívnej energie. Tento rok sa organizátori totiž rozhodli vytvoriť karičkový rekord v počte tancujúcich a zároveň sa objímajúcich ľudí.
„Celkový počet účastníkov, ktorý tancoval a zároveň sa aj objímal, bol presne 584. Je to ustanovujúci rekord a je platný,“ potvrdil pre košice:dnes komisár a zakladateľ Knihy slovenských rekordov Igor Svitok. „To objímanie stálo za to, dokonca aj mne sa ušlo,“ povedal po odovzdaní certifikátu. Karička včera na diaľku prepojila aj Košice s Prahou, kde súbežne zatancovali abovskú karičku päťdesiati nadšenci FS Šarvanci.
Hlavná koordinátorka projektu Monika Floriánová informovala, že tancovanie tohto obľúbeného kruhového tanca v Košiciach už má v Knihe slovenských rekordov niekoľko zápisov: „Vlani sa napríklad zapísalo najväčším kruhom, v ktorom tancovalo 444 folkloristov i nefolkloristov. Rok predtým zasa slovenský rekord vytvorilo najväčšie hromadné tancovanie, keď sa do tancovania karičky zapojilo 965 účastníkov v 105 kruhoch.“
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články

Letná dovolenková sezóna je v plnom prúde a oddelenia dokladov hlásia zvýšený nápor žiadateľov o pasy. Cestovné kancelárie upozorňujú, že mnohí dovolenkári si platnosť pasu overia až tesne pred odchodom, čo môže viesť k strate celej dovolenky.

Dnes 5. júla si Slovensko každoročne pripomína príchod solúnskych bratov Konštantína (neskôr Cyrila) a Metoda na územie Veľkej Moravy. Ich misia v roku 863 sa stala základom nielen duchovného, ale aj kultúrneho a vzdelanostného rozvoja slovanských národov.

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.