Konská pošta dorazila do miesta určenia
Jazdci Pony Expressu, ktorí pred týždňom zložili slávnostnú prísahu, doviezli poštové zásielky bezpečne do cieľa. Trasa jubilejného dvadsiateho ročníka sa nemenila, len cieľ bol tentoraz na našom území, vzhľadom k 20. výročiu založenia Slovenského Pony Expressu.
„Približne osemdesiat jazdcov prešlo Slovenskom so zverenou poštou bez problémov. Slávnostné ukončenie bolo neďaleko Trenčína, v obci Velčice časť Chcholná, na ranči pod Tlstou horou,“ povedal šéf Pony Expressu Rudolf Vass.
Jazdci Pony Expressu začali prepravovať poštu už v 19. storočí na trase dlhej viac ako 3 000 míľ cez územie USA.
„Naša vetva tohto roku prešla asi tristo kilometrov a celkovo sa previezlo 4 500 zásielok. Kolegovia z Česka vyrazili z nemeckej hranice a pri odovzdávaní pošty meškali približne dve hodiny,“ spomenul len jediné menšie zdržanie na trase Rudolf Vass.
[ad][/ad]Švajčiarska kuriozita
Kuriozitou tohto ročníka bolo, že sa ho zúčastnil aj Švajčiar Milan Pavlovčák. „Pred dvadsiatimi rokmi sme spolu založili Pony Express na Slovensku. Tento košický rodák žije v krajine helvétskeho kríža už dlhšie a má aj občianstvo krajiny, ktoré nie je také jednoduché získať. Na okrúhle výročie chcel byť samozrejme pri tom,“ povedal Rudolf Vass.
Spiatočnú cestu už koníky neabsolvovali po vlastných, ale domov sa dostali v prívesoch určených na ich prepravu.
„Teraz si trochu oddýchneme a už o mesiac zvoláme celoslovenskú poradu k nasledujúcemu ročníku. Potom nás čaká stretnutie zo zahraničnými jazdcami a doladenie detailov trasy mimo územia Slovenska,“ dodal na záver unavený, ale spokojný Rudolf Vass.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.