Kontajner plný múdrosti
Odfotený zelený kontajner plný záverečných prác pod jednou z košických fakúlt vyvolal na internete vášne. Ide však len o obaly z diplomoviek, ktoré sú po dátume povinného archivovania prác.
Jedna z budov Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) na Jesennej ulici prejde v najbližšom čase rekonštrukciou. Spolu so starým nábytkom skončili v recyklačnom kontajneri na prvý pohľad aj diplomové práce. Ide však len o obaly archivovaných prác.
„Textové časti bol skartované a odovzdané zmluvnej spoločnosti, ktorá s papierom naloží podľa platnej legislatívy. Konkrétne záverečné práce boli uchovávané v archívoch školiteľov,“ uviedol hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan.
Podľa platných predpisov univerzity sú práce odovzdané pred rokom 2008 archivované po dobu 10 rokov a tiež uložené v elektronickej podobe v UPJŠ v Košiciach a v Centrálnom registri záverečných prác (CRZP).
[ad][/ad]Zodpovedné sú fakulty
Podľa hovorcu je na rozhodnutí každej fakulty či od študenta vyžaduje záverečnú prácu aj vo fyzickej forme. „Aj súčasná epidemiologická situácia ukazuje dôležitosť digitalizácie v školstve ako takom,” dodáva Zavatčan.
S trochou nadhľadu by však fotografia kontajnera plného vyhodených záverečných prác mohla predstavovať karikatúru vysokoškolského vzdelanie na Slovensku. Najmä v prípade posledných vyjadrení politikov na adresu plagiátorstva vo vlastných záverečných prácach.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.