Kontajner plný múdrosti
Odfotený zelený kontajner plný záverečných prác pod jednou z košických fakúlt vyvolal na internete vášne. Ide však len o obaly z diplomoviek, ktoré sú po dátume povinného archivovania prác.
Jedna z budov Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) na Jesennej ulici prejde v najbližšom čase rekonštrukciou. Spolu so starým nábytkom skončili v recyklačnom kontajneri na prvý pohľad aj diplomové práce. Ide však len o obaly archivovaných prác.
„Textové časti bol skartované a odovzdané zmluvnej spoločnosti, ktorá s papierom naloží podľa platnej legislatívy. Konkrétne záverečné práce boli uchovávané v archívoch školiteľov,“ uviedol hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan.
Podľa platných predpisov univerzity sú práce odovzdané pred rokom 2008 archivované po dobu 10 rokov a tiež uložené v elektronickej podobe v UPJŠ v Košiciach a v Centrálnom registri záverečných prác (CRZP).
[ad][/ad]Zodpovedné sú fakulty
Podľa hovorcu je na rozhodnutí každej fakulty či od študenta vyžaduje záverečnú prácu aj vo fyzickej forme. „Aj súčasná epidemiologická situácia ukazuje dôležitosť digitalizácie v školstve ako takom,” dodáva Zavatčan.
S trochou nadhľadu by však fotografia kontajnera plného vyhodených záverečných prác mohla predstavovať karikatúru vysokoškolského vzdelanie na Slovensku. Najmä v prípade posledných vyjadrení politikov na adresu plagiátorstva vo vlastných záverečných prácach.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


