Košice hostia najstarší environmentálny filmový festival na svete
Košice sa stali partnerom regionálnej tour Ekotopfilm – Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom. Prehliadku vybraných víťazných filmov budú môcť Košičania vidieť počas dvoch dní, 20. a 21. októbra v Kasárňach/Kulturparku.
Medzinárodný filmový festival má už takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji tohto roku sa konal jeho 43. ročník. Počas jedného týždňa priniesol viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií.
V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 35 rečníkov a viac ako 17 000 návštevníkov.
Najlepšie filmy aj v Košiciach
Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Košice sú ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu a dodáva: „Cieľom je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre Košice a okolie charakteristické svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody.“
Zaujímavé diskusie
Ekotopfilm – Envirofilm sa bude konať v košických Kasárňach/Kulturparku a bude prebiehať počas dvoch dní, 20. a 21. októbra. Jeho program začína každé doobedie Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť, ktorý zahŕňa viac ako dvadsiatku víťazných filmov o prírode, zvieratách, pralesoch či ľudskom tele…
Popri premietaní sú pripravené aj zaujímavé diskusie s odborníkmi, napríklad o odpadoch, či o živote na bunkovej úrovni, o mechanizme tela matky, jeho procesoch vnímania, cítenia a prijímania novej existencie, nového človeka. Vstup na festival je zdarma.
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?