Košice Región Turizmus prináša zážitky plné remesiel a tradičných zvykov
Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus sa aktívne podieľa na príprave a realizácii medzinárodnej aktivity GO52 – „Víkendy plné tradícií“, ktorá je vytvorená pre rozvoj a propagáciu turistických zážitkových produktov, odrážajúcich zvyklosti a remeslá regiónov.
Spoluprácou na medzinárodnej aktivite GO52 – „Víkendy plné tradícií“ sa podarilo krajskej organizácii Košice Región Turizmus vytvoriť zážitkové produkty, ktoré návštevníka prevedú históriou prostredníctvom prezentácie tradičných remesiel v Košickom kraji.
[ad][/ad]Postupy overené tradíciou
Na myšlienke „žijúceho dedičstva“ v podobe tradícií a remesiel je postavená celá komunikačná stratégia zážitkových produktov aj projektu, z ktorého vznikli.
„Dostať staré remeslá medzi mladých je možné aj v našom kraji, a to prostredníctvom zážitkov. Za všetko hovoria pozitívne príklady, či už ide o vyrábanie lana podľa dobových spisov priamo na hrade, pečenie chleba v stredovekej sýpke či deň strávený vo vinohrade ako pravý vinár. Náš kraj ponúka aktivity, ktoré zaujmú rodiny s deťmi aj jednotlivcov. Domáci aj zahraniční návštevníci si tak na vlastnej koži môžu vyskúšať niečo nové a zaujímavé, čo inde nenájdu. Zážitkový turizmus je skvelou reklamou a verím, že aj vďaka nemu sa do Košického kraja budú ľudia radi vracať, “ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
[ad2][/ad2]Pokračovanie článku je na ďalšej strane.
[break][/break]Hrnčiarsky kruh či stredoveká kuchyňa
Medzi prvými, ktorí si produkty remeselných zážitkov mohli aktívne vyskúšať, v rámci GO52 – „Víkendy plné tradícií“, boli vybraní zástupcovia cestovných kancelárií a agentúr. Počas dvoch dní si vyskúšali prácu na hrnčiarskom kruhu, od ktorého smerovali rovno do stredovekej kuchyne. Podľa dobových záznamov sa učili piecť tradičný domáci chlieb. Na výdobytky techniky však treba zabudnúť aj pri varení. Čerstvé pečivo totiž chutí najlepšie, ak je upečené v kamennej peci sýpky. Okrem iného zažili účastníci FAMtripu aj malé dobrodružstvo pri lukostreľbe. K dispozícii mali ručne vyrobené šípy a workshop ich preniesol do obdobia, kedy nimi bránili aj Košický hrad, na ktorom sa nachádzali.
[ad][/ad]Uchovávanie kultúrneho dedičstva
Zástupcovia cestovných kancelárií a agentúr tieto produkty plánujú v budúcnosti zahrnúť aj do svojej ponuky, určenej širokej verejnosti.
„Neustále sa snažíme o napredovanie a kreovanie nových hodnôt, no niekedy sa stačí pre to najcennejšie obzrieť do minulosti, ktorá nám ponúka nekonečné možnosti. Verím, že projekt a naša participácia na ňom spĺňa aj invenčný prístup v rámci cestovného ruchu, no zároveň sa vracia späť do histórie a aktívne uchováva hodnotné kultúrne dedičstvo, skrz poskytovania zážitkov širokej verejnosti. Aj počas poslednej letnej sezóny sa ukazuje, že stále máme v našom kraji čo objavovať a ponúkať návštevníkom“, dodáva výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.
[ad2][/ad2]Remeslo, ktoré ovládal málokto
Medzinárodný projekt „52 zážitkov v Karpatskom regióne: Znovuobjavenie tradičných zvykov a zaužívaných pracovných postupov’“, ponúka nielen zážitky, ale aj možnosť vlastnoručne vytvoriť jednoduchý remeselný predmet z dreva, hliny a iných materiálov. Dáva možnosť naučiť sa niečo nové, čo dnes ovláda len úzka skupina ľudí. Okrem toho, mladí nastupujúci remeselníci či farmári chcú aktívne prezentovať svoju prácu a rovnako tak je o ich prácu záujem. A to naprieč rozličnými cieľovými skupinami.
Foto: Košice Región Turizmus
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.