Košická detská železnica zrenovovala dva vozne
Košická detská historická železnica ukončila štvorročnú renováciu dvoch historických vozňov známych ako Rybák, premávať by mali v rámci nostalgických jázd z Košíc do archeoskanzenu v Nižnej Myšli v okrese Košice-okolie a späť.
Uviedol to predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.
Povojnové vozne
Na nostalgickú jazdu spojenú s komentovanými prehliadkami pod názvom Cesta do praveku chceli tematicky zaviesť čo najstaršie vagóny, ktoré môžu premávať na normálne rozchodnej trati.
„Sú to povojnové vozne, hoci s ich vývojom začali pred druhou svetovou vojnou. Dlhé roky boli neoddeliteľnou súčasťou osobných vlakov, a to až do 70. rokov minulého storočia. V 80. rokoch a začiatkom 90. rokov slúžili na prepravu vojakov. Tento typ je často zobrazovaný aj vo filmoch,“ povedal.
[ad][/ad]Rekonštrukcia za tisíce
Podľa neho boli tieto vozne pred kompletnou rekonštrukciou v žalostnom stave. Dokopy ich majú od Železničného múzea SR v dlhodobom prenájme šesť. „Rekonštrukcia dvoch stála asi 150-tisíc až 160-tisíc eur. Časť z toho pomohli pred dvomi rokmi prefinancovať Železnice Slovenskej republiky. Ostatné bolo o príspevkoch od sponzorov a práci dobrovoľníkov,“ spresnil s tým, že renovovali takmer všetko okrem kostry vagónov – okná, podlahy či lavice.
Kapacita jedného vozňa predstavuje 48 sediacich cestujúcich.
Generálnu jazdu absolvovali vo štvrtok (3. 9.). Pilotné jazdy do Nižnej Myšle v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Košickým samosprávnym krajom a obcou Nižná Myšľa sú naplánované na 15. septembra a 17. októbra. „Ak sa ujmú, chceli by sme na tejto trase jazdiť pravidelne, napríklad raz mesačne,“ dodal Lehotský.
[ad2][/ad2]Foto: TASR, Veronika Janušková
(TASR)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.