Košická móda na „Starom pľaci“
Kto má chuť na čerstvú zeleninu alebo ovocie, automaticky v Košiciach zamieri na Dominikánsky trh. „Starý pľac“, ako ho mnohí nazývajú v sobotu doobeda (27. 6.) obsadili aj lokálni výrobcovia a dizajnéri.
Mestská časť Košice – Staré Mesto chce týmto spôsobom pomôcť a zviditeľniť tvorbu talentovaných ľudí, ktorí to v týchto časoch nemajú ľahké. V ranných hodinách ste mohli vidieť na trhu originálne kúsky, aké v obchodoch len tak nenájdete. Pričom všetky vyznávajú zodpovedný prístup k výrobe. Dážď síce akciu trošku prekazil, ale nie je výlučné sa v budúcnosti nemôže zopakovať.
[ad][/ad]Ekologická móda
Zaujali nás háčkované ruksaky a kabelky, pričom každá jedna je originál. „Taký istý kus nebude mať nikto iný, len vtedy, ak by ho niekto chcel skopírovať,“ povedala Zuzana Kopčová, ktorá pod značkou Žubižu šije aj rôzne oblečenie.
Mnohí lokálni výrobcovia si dajú záležať na materiáli, z ktorého tvoria. Výnimkou nie je ani značka Nosím umenie, ktorá dáva dôraz na dôkladný výber, pričom tvoria tzv. slow fashion., teda pomalú módu.
„Sme zameraní na to, aby sme všetko vytvárali eticky, čiže aby sa na to pozeralo ako na plnohodnotnú, tvorivú prácu a nie ako na lacnú pracovnú silu. Samozrejme, šijeme z kvalitných, trvácnejších a ekologických látky,“ prezradila Dominika Vašková.
Foto: Veronika Janušková
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

