Košická zoo sa opäť zapojí do Európskej noci netopierov
Migrácia európskych druhov netopierov bude hlavnou témou Európskej noci netopierov, do ktorej sa košická zoo zapojí už tretíkrát. Vo štvrtok (31.8.) pripravila v spolupráci so Spoločnosťou na ochranu netopierov program pre verejnosť.
„Účastníci sa aj v tomto roku môžu tešiť na monitoring nášho jediného lietajúceho cicavca. Akcia sa začne v klubovni Himaláje o 18.30 h prezentáciou, ktorú pripravil ornitológ a chiropterológ, odborný pracovník Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Ľuboš Korytár,” priblížila Vlasta Paľková z oddelenia vzdelávania a marketingu zoo v košických Kavečanoch.
Noc netopierov bude pokračovať presunom do areálu, kde sa účastníci pomocou odchytových sietí a ultrazvukového detektora dozvedia, aké druhy netopierov žijú v areáli zoo. Uvidia aj to, ako sa určuje pohlavie a kontroluje zdravotný stav.
[ad][/ad]„Akcia zameraná na ochranu netopierov je súčasťou kampane Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA) na ochranu európskej fauny. Prvé dva ročníky akcie sa stretli s mimoriadnym ohlasom verejnosti. Zoo doteraz pritiahla zvedavcov na program zameraný na prevenciu a vyvracanie mýtov a predsudkov spojených s netopiermi, tiež na druhy a ich ochranu,” doplnila Paľková.
Noc netopierov sa koná vždy posledný augustový víkend od roku 1997. Vyhlasuje ju sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov EUROBATS so sídlom v Bonne. Koná sa každoročne vo viac ako 30 štátoch s cieľom propagovať ochranu netopierov. Na Slovensku túto akciu zastrešuje Spoločnosť na ochranu netopierov so sídlom v Bardejove.
(TASR)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.