Košické zatmenie slnka
Dnes dopoludnia sme aj v Košiciach mohli pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. V maximálnej fáze Mesiac zakryl Slnko na 60 percent.
“Keďže to bude v jeho hornej časti, bude sa nám zdať, akoby sa Slnko na nás usmievalo,” uviedol pred zatmením Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov. Ako poznamenal, zatmenie Slnka sa na Slovensku dalo naposledy pozorovať 4. januára 2011 (na 72 percent) a nasledujúce bude 10. júna 2021. Zatmenie Slnka v piatok bolo podľa Rapavého úplné, pás jeho viditeľnosti začal južne od Grónska a skončil pri severnom póle.
Mesačný tieň na zemskom povrchu prešiel 5850 kilometrov. Maximálna dĺžka 2 minúty 47 sekúnd nastala v Nórskom mori, asi 400 km východne od Islandu. Z pevniny ho bolo možné vidieť len na Faerských ostrovoch a juhozápadnej časti Špicbergov, kde Mesiac Slnko zakryl na 2,5 minúty.
Na našom území bolo najviac viditeľné na západe a najmenej na východe Slovenska. Dnes o 23. hodine a 45. minúte zároveň nastane jarná rovnodennosť, čím začína astronomická jar.
(tasr/ker)
Foto: Ivan Fleischer



Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.