Košického astrofotografa už po tretí raz ocenila NASA
Tomáš Slovinský (26) cestuje po Slovensku, ale i po svete, aby ľuďom ukázal to, čo ľudské oko nedokáže zachytiť. Za jeden rok sa mu podarilo získať už tretie ocenenie od NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír). Tentoraz kvôli ocenenej snímke odletel až na Sardíniu.
Košičan ocenenia považuje za veľký úspech. „NASA každý deň na svojom portáli uverejňuje jednu fotografiu. Pričom ich z množstva zaslaných snímok starostlivo vyberajú experti, ktorí sa v tejto problematike vyznajú,“ vysvetľuje Tomáš.
[ad][/ad]Fascinujúci meteorický roj
Fotografie podliehajú prísnemu hodnoteniu a kritériám. Nejde len o estetiku, ale aj o presnosť. NASA o jeho snímke, ktorá zachytáva meteorický roj Kvadrantidy napísala, že záber kombinuje viac ako 60 expozícií s rozpätím viac ako 220 stupňov a vytvára skutočnú zásobáreň klenotov nočnej oblohy.
Snímka bola uverejnená na ich portáli v stredu (21. 10.). Tomáš hovorí, že v to ráno na oblohe prebiehalo vesmírne divadlo v podobe meteorického roja. „Na mojej fotke je síce zobrazený meteorický roj Kvadrandity, ale sú tam zachytené zimné súhvezdia, ktoré sú prítomné aj pri meteorickom roji Orionidy, ktoré 21. októbra na oblohe prebiehalo. Fotografiu som do NASA zaslal pred niekoľkými dňami a teraz sa tomu veľmi teším,“ povedal pre KOŠICE:DNES astrofotograf Tomáš Slovinský.
Fotografia zo Sardínie
To, že za vytvorením jednej fotografie stojí množstvo práce dokazuje práve táto snímka. V Silvestrovský deň roku 2019 sa Tomáš so skupinkou priateľov vydal na niekoľkodňovú expedíciu za „lovením“ tmavej oblohy a meteorov z meteorického roja Kvadrantidy na Sardíniu. „V deň cestovania sme už boli druhý deň bez spánku, čo znamenalo že som prvýkrát prespal celý silvestrovský večer a o novom roku sa dozvedel až ráno.”
Celá námaha však stála za to. „Ako sa hovorí – šťastie praje pripraveným. V danú noc totiž boli nezvyčajne dobré podmienky. Na chvíľku sa zdalo, že hviezdy sú ešte viac na dosah,“ dodáva Tomáš.
Fotografii dominuje zimná Mliečna cesta, známe súhvezdie Orion a okolité hmloviny, zelené a červené žiarenie atmosféry – airglow, no najmä Kvadrantidy – meteorický roj s každoročným maximom okolo 3. januára.
Ocenené snímky aj zo Slovenska
Minulý rok dostal na Vianoce unikátny darček. Jeho snímku hviezdami obsypanej zimnej oblohy vybrala americká NASA ako fotografiu Štedrého dňa. Panoramatická fotografia vznikla o 2.30 nadránom a tvorí ju 66 záberov, ktoré Tomáš fotil z toho istého miesta v Múzeu oravskej dediny v Zuberci.
Úspech sa zopakoval aj v apríli tohto roku, keď mu NASA uverejnila na svojom portáli ďalšiu jedinečnú fotografiu. Je na nej zachytená reálna panoráma svetelného znečistenia. Snímky vznikli v Košiciach, Košických Oľšanoch, Ďurďošíku, v Košickom Klečenove – časť Borda, v obci Beňatina a za obcou Runina v Poloninách.
Tomáš chcel touto fotografiou poukázať na to, prečo strácame hviezdy. „V oblastiach s tmavou oblohou môžeme voľným okom vidieť tisíce hviezd, vo väčších mestách ich sotva narátame 40. Toto je reálna identická panoráma šiestich segmentov Bortlovej stupnice svetelného znečistenia.“
Bortlova stupnica je deväťbodová stupnica, ktorá opisuje mieru svetelného znečistenia. Nižšia hodnota Bortlovej stupnice znamená nižšiu mieru svetelného znečistenia, vyššia hodnota, naopak, vyššiu mieru svetelného znečistenia. Každý segment na fotografii obsahuje tri vertikálne snímky a spolu je to spojené do panorámy. „Každá fotografia vznikla v rovnaký čas o 3.30 h nadránom, s rozdielom zopár minút. Napríklad Košice sú na stupni znečistenia 7, ale Poloniny už 2.“
Košičan zverejnenie všetkých fotografií na portáli NASA považuje za veľký úspech. „Veľmi sa z toho teším, je to vždy príjemné, keď vás niekto ocení.“
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.