Košickí gymnazisti dosiahli svetový úspech už druhý rok po sebe

Na svetovom finále študentskej súťaže Social Innovation Relay 2021 (SIR) opätovne zvíťazili študenti košického gymnázia Poštová 9. Tím s názvom Scribo uspel v slovenskom a následne vo svetovom finále medzinárodného projektu SIR, ktoré prebehlo tento utorok 22. júna v online priestore. Mladí Košičania zvíťazili vďaka inovatívnemu ekologickému popisovaču z odpadového tlačiarenského vosku.
Desať finálnych tímov tvorilo 40 študentov z 10 krajín sveta. V súťaži sa oceňovala predovšetkým vysoká miera inovatívnosti a idea prepojenia biznisu a sociálneho dopadu na spoločnosť. Porota svetového finálne si napokon vybrala tri víťazné projekty, medzi nimi aj ekologický voskový popisovať Scribo Marker. “Víziou Scribo Marker je dosiahnuť, aby bola každá škola a spoločnosť ekologicky udržateľnejšia aj vďaka novému spôsobu písania na tabule pomocou voskových popisovačov, ktoré vyschnú a nepotrebujú plastový obal,” na svojom facebookovom profile to oznámila organizácia Junior Achievement (JA) Europe, ktorá finále organizovala.
Študentský projekt Scribo, voskový marker bez ekologickej stopy, vzišiel v mysli študentov počas písania na bielu tabuľu, kedy im vyschla fixka, ktorou písali, a tak ju museli vyhodiť. Vtedy si uvedomili, aké množstvo odpadu vytvoria tieto plastové fixky a pustili sa do hľadania novej eko alternatívy. Prvý koncept inovatívnej fixky si vyrobili sami. Dnes už odoberajú voskový odpad z tlačiarní od troch slovenských firiem, ktoré mesačne vyprodukujú až 6 kg voskového odpadu. Z takéhoto množstva odpadu dokážu úspešní študenti vyrobiť až 1200 ekologických popisovačov. Tie sa už na Slovensku predávajú v ekologických predajniach.
“Z víťazstva tímu Scribo vo svetovom finále sme nadšení. Ich úspech potvrdil náš výber v národnom kole a utvrdzuje nás v tom, že zapojenie NN do študentského projektu Social Innovation Relay má celospoločenský význam. Zároveň je to ďalší dôkaz, že na Slovensku vyrastajú šikovní a produktívni ľudia, ktorých inteligencia a originálne myslenie pomôžu našej krajine zviditeľniť sa a posunúť nás vpred,” uviedla Daniela Tomášková, tlačová hovorkyňa NN Slovensko.

Zdroj: Social Innovation Relay 2021/NN Slovensko (bh)
Odporúčané články

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Kresťania si 25. marca pripomínajú sviatok zázračného počatia Ježiša Krista. Slávnosť Zvestovania Pána pripomína moment, keď sa Boh stal človekom.

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.