Košický polygrafológ vyšetrujúci odpočúvaných zamestnancov galérie: Detektor lži neoklamete!
O tom, ako sa vedecky odhaľuje lož, sme sa rozprávali so spoločníkom a konateľom košickej firmy Argo-A Security EU Martinom Medveckým.
Aké sú záruky vašej profesionality a objektívnosti vyšetrení?
Naša firma je partnerskou spoločnosťou americkej Argo-A Security, ktorá je svetovým lídrom v oblasti vedeckej psychofyziologickej detekcie lži. Ako jediná na Slovensku a v ďalších 39 krajinách Európy ponúka certifikované vzdelávanie pre budúcich polygrafológov pod hlavičkou Chicago Polygraph Institute. Výstupy všetkých našich vyšetrení vyhodnocujú vždy viacerí polygrafológovia.
Aké prístroje používate?
Ide o polygrafy Lafayette Instrument Company z USA, ktoré patria vo svete k špičke a majú takmer stopercentnú spoľahlivosť.
Ktoré reakcie organizmu boli sledované konkrétne pri odpovediach zamestnancov galérie na zadané otázky?
Pri vyšetreniach štandardne, rovnako aj v tomto prípade, meriame arteriálny tlak krvi a jeho zmeny, frekvenciu tepu a dýchania, kožnogalvanickú reakciu a nepatrné i výrazné pohyby tela. Polgyraf funguje na princípe, že lož sa prejavuje merateľnou zmenou týchto psychofyziologických parametrov.
Mohli by ste zamestnancom galérie vystaviť potvrdenie o vyšetrení, bez toho, aby na ňom boli?
To je neprípustné. Okrem iného z vyšetrenia štandardne robíme video a audiozáznam. Tak to bolo aj v tomto prípade.
Dá sa detektor lži oklamať?
Nie, lebo zaznamenáva široké spektrum reakcií testovanej osoby súčasne.
Akých máte v Košiciach klientov?
Naše služby využívajú firmy napríklad na odhalenie úniku informácií. Najviac sa na nás obracajú privátne osoby, aby zistili neveru partnera či vyvrátili iné obvinenia intímneho charakteru zo strany príbuzného.
Foto: foto:argoasecurityeu.com
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.