Kostol svätej Rity a kláštor augustiniánov
Košická Nová Ves má okrem nádherného neorománskeho kostola sv. Ladislava z roku 1925 od architekta Jozefa Wirtha, aký jej môže závidieť kdektorá iná mestská časť, už aj kostol číslo dva.
Nový svätostánok síce ešte nie je hotový, no jeho kupola sa už týči na jednom zo spoločných kopcov Košickej Novej Vsi a sídliska Dargovských hrdinov, alias Furčou.
Ak všetko dobre pôjde, mal by byť tento nový kostol sv. Rity dokončený už na budúci rok. I teraz však už aj zvonku vidno, že kostol to bude moderný, kruhového pôdorysu, ako ho naprojektoval architekt Jána Zajac.
Najvýchodnejší v Európe
Vnútri nájdeme viacero nezávislých priestorov. Okrem sektoru pre 180 veriacich je tam aj kaplnka, v ktorej môžu prebiehať nezávisle iné aktivity. A okrem toho aj atraktívny podzemný priestor, kde sa budú nachádzať ostatky sv. Rity, typickej svätice augustiniánov, aby ani v tomto kostole nechýbali relikvie. Veru, tento rehoľný rád, ktorý založil sv. Augustín a patrí k najstarším na svete, už máme aj v Košiciach. Máme však aj indíciu, že v dávnejšej minulosti istý augustinián v Košiciach pobudol. A sú tu o to vzácnejší, že už nikde inde na Slovensku sa nevyskytujú. Ba dokonca v Košickej Novej Vsi je najvýchodnejšie položený augustiniánsky kláštor v Európe.
Veriacim i laikom
Košických augustiniánov môžete nateraz spočítať na prstoch jednej ruky. Je ich presne päť. No ich kláštor nezíva prázdnotou. Prichádzajú sem manželské páry, ľudia na oddych, duchovné cvičenia, môžu sa v ňom ubytovať i laici. Košickí augustiniáni sú priamo podriadení Vatikánu, a tak majú Košice vďaka ním zas o jedno puto viac s týmto malým štátom i taliančinou.
Milan Kolcun
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.