Kŕmidlo pre vtáky nie je košom na zvyšky z taniera
Kŕmidlo pre vtáky by nemalo byť košom na zvyšky z taniera. Vtákom sa nikdy nedáva korenené a solené jedlo. Nevhodné je aj pečivo. Uviedol to ornitológ Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).
Vtáky podľa Slobodníka najviac obľubujú slnečnicu. Vhodná je aj repka, proso, mak, ovos či pšenica. Vtákom sa ponúkajú orechy buď v škrupine, ktoré sú rozpolené, alebo vylúpané. Vhodné sú napríklad vlašské, lieskové či arašidy, musia však byť nesolené a nepražené, odporúča Slobodník. Kúpiť sa dajú aj zmesi pre voľne žijúce vtáctvo i lojové gule.
„Takto prestretý stôl priláka najmä pinkovité vtáky (glezgy, stehlíky, zelienky, čížiky), tiež sýkorky (najčastejšie veľká a belasá) či vrabce. Sýkorky i ďatle obľubujú orechy a loj – obzvlášť hovädzí,“ uviedol Slobodník.
[ad][/ad]Terč pre dravce
Straky a sojky majú rady kukuricu, ktorú treba pre menšie druhy pomlieť či podrviť. „Nebuďte prekvapení, ak sa vysoká koncentrácia vtáctva stane terčom dravcov, najčastejšie jastraba krahulca. Do tohto prirodzeného deja v žiadnom prípade nezasahujte,“ upozorňuje ornitológ.
Lucia Deutschová z RPS hovorí, že vtáctvo uvíta aj rastliny, ktoré ponúkajú semená či plody, vhodné je aj nepozbierať všetky jablká či šípky. Zdrojom živín pre vtákov môžu byť aj polia, ktoré sa po žatve nezaorú, podotkla Deutschová.
Dodala, že obľúbená je slnečnica, strniská po obilninách, lucerna, ďatelina. Rozpolené jablká môžu ľudia napichnúť na konáre. Podľa ornitologičky sú vhodným zdrojom vody.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


