KURIOZITA: Gramatické chyby v košických uliciach
Mýliť sa je ľudské. To, že sa môže mýliť aj master slova, si všimli aj obyvatelia Košíc. Na facebookovú stránku, ktorá sa venuje kuriozitám pridali niektorí užívatelia fotografie, ktoré sa týkajú nesprávnej podoby slovenčiny v uliciach Košíc.
Aj napriek tomu, že Košice sú slovenské mesto a rozpráva sa na jeho území po slovensky, občas sa stane, že niektoré textové podoby slovenčiny obsahujú rôzne gramatické chyby.
Chybičky krásy v texte si všimli Košičania v uliciach mesta. Slovenská gramatika trápi nielen niektoré deti za múrmi základných škôl, ale aj dospelých.
„Vo vstupnom vestibule jedného hypermarketu bola dlhé roky vyvesená reklama s gramatickou chybou. Chybu si pracovníci hypermarketu všimli a následne ju opravili. Chybu opravili iba čiastočne. Pridali chýbajúci dĺžeň nad písmeno “u”. Istí si svojou korekciou dali vyrobiť väčšiu reklamu. Tú následne umiestnili na fasádu budovy. Nevšimli si však ďalšiu gramatickú chybu,” píše sa v príspevku komentára na facebookovej stránke, ktorá sa zaoberá kuriozitami v Košiciach.
Nasledujúci gramatický prešľap urobila istá slovenská sieť predajní potravín. Oznam informuje zákazníkov o nefunkčnosti fľaškomatu.

(KUS)
Foto: FB
Odporúčané články
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.