Ľadovú sochu vytesal za pár minút
Rezká hudba, striekajúci sneh a rachot motorovej píly do rytmu muziky. Tak to včera podvečer vyzeralo na schodoch pred vchodom do Štátneho divadla na Hlavnej ulici.
Priamo pred očami užasnutých Košičanov z kvádra ľadu vznikol pod rukami majstra ľadového umenia Zsolta M. Tótha za niekoľko minút milý snehuliačik. Diváci, ktorí s údivom sledovali, ako sa dá bez jediného zbytočného pohybu neuveriteľne rýchlo opracovať tvrdý ľad do žiadaného tvaru, odmenili umelca potleskom.
Pre samotného ľadosochára z Budapešti to však nie je nič výnimočné. Podobných show sa zúčastňuje už roky prakticky po celom svete.
“Mám toho za sebou už veľa. Vyhral som napríklad aj majstrovstvá sveta v tejto disciplíne v Londýne. Ľad je môj obľúbený materiál, z ktorého tvorím. Najčastejšie sú to postavy ľudí, ale nevyhýbam sa ani abstraktným témam. Najkrajšou odmenou je vtedy pre mňa, ak divák pochopí, čo som chcel stvárniť, napríklad slobodu či smútok,” hovorí sympatický umelec.
Ľad však nie je jediným materiálom, z ktorého vytvára Zsolt svoje diela. Blízky je mu aj piesok alebo drevo.
“Je mi to v podstate jedno, dokážem urobiť sochu z každého materiálu, na ktorý sa dajú použiť nástroje, aj z keramiky či napríklad kovu,” tvrdí majster.
Ľad a piesok sú však predsa len špecifické – stačí vyššia teplota alebo vietor a je po umeleckom diele. Zsolta to však netrápi. “Ja sa na to pozerám ako na prácu. Odfotím si to a stačí. Ani kuchárovi nemôže byť ľúto, že jeho výtvor skončí na naozaj nepríjemnom mieste,” smeje sa sympatický umelec.
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.