Legendárny Ondrej Nepela ako prvý Slovák získal olympijské zlato
Olympijský víťaz, trojnásobný majster sveta a päťnásobný majster Európy. Hovoríme o najslávnejšom krasokorčuliarovi na Slovensku Ondrejovi Nepelovi. Dnes uplynie presne 46 rokov od chvíle, keď získal ako vôbec prvý Slovák zlatú medailu na zimných olympijských hrách (ZOH).
Tento nezabudnuteľný korčuliar sa narodil 22. januára 1951 v Bratislave. Krasokorčuľovaniu sa venoval od siedmych rokov. Dlhé roky vstával v skorých hodinách, aby už o štvrtej ráno mohol byť na ľade a trénovať. Od detstva ho trénovala Hilda Múdra, ktorú prezýval teta Hilda.
Svetová krasokorčuliarska legenda
Na svetovej scéne debutoval ako trinásťročný. Na IX. zimných olympijských hrách v Innsbrucku v roku 1964 mal iba jednu úlohu, a to predstaviť sa svetu. V roku 1965 sa z Nepelu stala veľká slovenská a svetová krasokorčuliarska legenda. Stal sa majstrom Československa. Vrchol kariéry ho čakal v roku 11. februára 1972 v Japonsku na ZOH v Sappore, kde získal zlatú medailu.
Po skončení športovej kariéry v roku 1973 vystupoval dlhých trinásť rokov ako profesionálny krasokorčuliar v ľadovej revue Holiday on Ice.
Zomrel 2. februára 1989 vo veku len 38 rokov na zdravotné komplikácie spôsobené AIDS. Jeho meno nesie zimný štadión v Bratislave. Ondreja Nepelu v decembri roku 2000 vyhlásili za najúspešnejšieho slovenského športovca 20. storočia. Cenu za neho prebrala trénerka Hilda Múdra.
Úspechy krasokorčuliara
Štartoval na troch zimných olympiádach, v Innsbrucku (1964) obsadil 22. miesto, v Grenobli (1968) bol ôsmy a v Sappore (1972) získal zlatú medailu. V rokoch 1972 – 1973 získal tri tituly majstra sveta. V rokoch 1969 – 1973 sa päťkrát za sebou stal majstrom Európy. Na majstrovstvách Európy (ME) získal ešte dve strieborné medaily (1969 a 1970) a tri bronzové medaily (1966 – 1968).
(ML)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.