Ľuboslav Klesa vyrába krásne husle, ktoré majú dušu
V malej husliarskej dielni v Kostoľanoch nad Hornádom pri Košiciach vyrába a opravuje sláčikové hudobné nástroje Ľuboslav Klesa.
Vyučený pôvodne za mechanika elektronika sa o toto výnimočné remeslo začal zaujímať ešte počas strednej školy. „Počúval som hudbu, v rodine sa tomu nikto nevenoval,“ prezradil Klesa. Husliarstvu sa venuje 30 rokov.
Klesa sa vyučil v odbornej husliarskej škole v českom mestečku Luby pri Chebe. Vo svojej dielni už vyrobil desiatky huslí, viol, violončiel, ale napríklad aj kontrabas. Sám je zároveň bývalým hráčom na kontrabase v Musica Iuvenalis v Košiciach. Dodnes má v dielni aj stojan s notami, občas si zahrá.
Základom je vhodné drevo
Výroba majstrovského nástroja trvá aj tri mesiace. Husliar je obklopený množstvom vecí, ktoré využíva počas práce – fľaštičkami, lakmi, svorkami, dlátami. Základom je podľa neho nájsť vhodné drevo.
„Najprv treba ísť do lesa, vybrať strom, nájsť javor, smrek, sťať ho, nechať vyschnúť zopár rokov,“ priblížil len malú časť svojej práce. Neskôr reže, hobľuje, glejí, urobí luby či vyreže obrys huslí. Vrchná doska huslí je zo smreka, spodná doska, luby a krk sú z javora. Hotový biely nástroj sa ďalej lakuje viac ako mesiac minimálne desiatimi vrstvami laku. Dôležitou súčasťou nástroja je duša.
Dôležitá je trpezlivosť
„Je to šesťmilimetrový valček v priemere, dá sa dnu do huslí. Musí sa nájsť správne miesto, aby to malo správny zvuk,“ vysvetlil Klesa. Husliar zdôrazňuje, že pri jeho práci je dôležitá najmä trpezlivosť. Svoje majstrovské nástroje označuje vypaľovacou pečiatkou a vinetou.
Foto: TASR
[ad][/ad]Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.