Ľudia, ktorých deň príchodu na svet je len v priestupnom roku, sú na svoju výnimočnosť hrdí
Ľudia narodení 29. februára sa zišli na slávnostnom stretnutí, ktoré už roky organizuje Mestská časť Juh. Šesť oslávencov, ktorí majú narodeniny len za štyri roky, doplnili dvaja Radomírovia, ktorí práve v ten deň oslavujú meniny.
Všetci prítomní sa zhodli, že sa z tohto dátumu narodenia tešia a sú na svoju výnimočnosť hrdí. Najstaršou bola 76-ročná Marta Demianová, pôvodom z Prešova. „Som vďačná, že ma sem pozvali a rada som prišla. V Prešove som na podobnú akciu nikdy nebola pozvaná. Narodeniny normálne oslavujem na Alexandra (27. február), pretože sa tak volá môj manžel,“ vysvetlila dôchodkyňa.
Mladším zástupcom výnimočných bol 20-ročný Ronald. „Výhodou je, že mama nemusí robiť tortu každý rok, iba raz za štyri, čím aspoň ušetrí. Oslavujem síce každý rok, väčšinou počas víkendu, ale keď je priestupný rok, oslava je väčšia a významnejšia. Aj darčeky sú vtedy o niečo lepšie,“ vysvetlil Ronald Andel.
Väčšina ľudí, ktorí sú narodení 29. februára, si tento deň užíva. „Celodenná pozornosť je upriamená na vás a je to dátum, ktorí majú ľudia v povedomí. Ak niekto vie, že ste vtedy narodený, nie je šanca, že by na vás zabudol. Oslavy každé štyri roky sú o trochu veľkolepejšie, keďže ma každý podpichuje, ale oslavujem každý rok 28. februára alebo 1. marca,“ povedala Andrea Kolesárová-Kováčová.
Mimochodom, v pondelok 29. februára sa v Košiciach narodilo až sedem detí, dvaja v Šaci, piati v univerzitnej nemocnici. Štatisticky je pritom šanca narodiť sa 29. februára približne 1:1500.
Oslavovali aj Radomírovia
Iba trojročný Radomír, ktorý oslávil svoje prvé meniny, si svoje výnimočné meno zatiaľ neuvedomuje. „Hľadali sme meno, ktoré sa podobá menu otca, Vladimírovi. Zároveň sme chceli niečo výnimočné a našli sme toto. Chceli by sme jeho meniny oslavovať iba raz za štyri roky. Neskôr sa sám rozhodne, kedy a ako ich bude oslavovať,“ vysvetlila jeho mama.
Veronika Hunyadiová
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.