Magazín Evita v koláčikovni Marlotka
Majiteľky pezinskej koláčikovne Marlotka a cukrárky v jednej osobe, francúžštinárka Kika Hupková a doktorka práv Soňa Chovancová, spoločnú lásku k vareniu a pečeniu objavili už na gymnáziu.
Majiteľky pezinskej koláčikovne Marlotka a cukrárky v jednej osobe, francúžštinárka Kika Hupková a doktorka práv Soňa Chovancová, spoločnú lásku k vareniu a pečeniu objavili už na gymnáziu.
Ako gymnazistky nosili svoje kulinárske výtvory na oslavy či žúry a každému veľmi chutili. Kika sa v tom čase rozhodovala medzi štúdiom medicíny a francúzštiny, a keďže jej sestra žije vo Francúzsku, začala študovať tento jazyk a aj sa do krajiny galského kohúta vydala. Práve tu sa po prvý raz zahryzla do malých koláčikov z mandľovej múky hýriacich všetkými farbami – do makaróniek. Na Slovensku o nich vtedy nikto ani len netušil. Kamarát ju nahovoril, aby v Paríži ochutnala ich najvymakanejšiu verziu od cukrára Pierra Hermého.
„Fascinovala ma ich textúra, rôzne variácie príchutí i náročnosť prípravy. Stali sa mojou výzvou, mojím Olympom,“ prezrádza Kika. Spočiatku prepekala celé noci, kým prišla na to, ako ich správne upiecť, no nakoniec tento neľahký postup zvládla. „Potom za nami prišla Sonina mama, že by chcela, aby sme ich napiekli pre ňu a onedlho aj pre jej kamarátky. Ani sme nevedeli ako, odrazu sme sa pravidelne stretávali v Soninej kuchyni a vypekali od štvrtka do nedele. A tak vznikla pezinská koláčikovňa Marlotka.“ Cheesecake, makarónky, cupcakes či iné dobroty z Marlotky dnes nájdete v ponuke viacerých cukrární v Bratislave, Senci a Pezinku. „Považujem to za dôkaz toho, že keď vás niečo naozaj baví, jednoducho to musí fungovať,“ uzatvára Kika Hupková.

Kikino Créme brûlée s matcha čajom a malinami
Na 4 porcie potrebujeme:
- 600 ml smotany na šľahanie
- 200 ml plnotučného mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 6 žĺtkov
- 2 KL matcha čaju
- čerstvé maliny
- 80 g hnedého cukru
Postup: V hrnci zohrejeme mlieko s čajom, pomaly necháme zovrieť. Medzitým si vyšľaháme žĺtky s cukrom, až kým nezbelejú. Vmiešame smotanu na šľahanie. Pridáme teplé mlieko, spolu zmiešame. Necháme odpočívať aspoň dve hodiny v chladničke. Predhrejeme si rúru na 160 °C. Do malých misiek na créme brûlée vložíme maliny a vlejeme zmiešaný krém. Misky vložíme do pvlechu, v ktorom je do 2/3 voda a pečieme 45 – 60 minút. Keď je krém dopečený, musí sa triasť. Krém chladíme v chladničke tri hodiny. Pred podávaním nasypeme navrch hnedý cukor a skaramelizujeme ho flambovacou pištoľou.
Barbora Daxner
Foto: Katarína Kincelová, EVITA magazín
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!