Marhuľová sezóna
Marhule sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Dozrievajú práve v tomto čase a konzumujú sa buď v čerstvom stave, alebo zavárané či v podobe džemu.
Pochádzajú z tropických a subtropických oblastí strednej a juhovýchodnej Ázie, predovšetkým z Číny. V 17. storočí sa postupne začali pestovať aj v menej teplých oblastiach Európy.
Radšej z domácich zdrojov
Toto ovocie je práve teraz najchutnejšie. V zime sa totiž dováža a dlho skladuje, alebo pochádza zo skleníkov, čím sú negatívne ovplyvnené cenné vitamíny a prvky. Pri konzumácii marhúľ z dovozu je nutné plod poriadne umyť, pretože šupka môže obsahovať zdravie ohrozujúce postreky.
Pozitívne účinky
Marhule majú celkovo pozitívny účinok na organizmus. Dužina obsahuje veľké množstvo sacharidov, organických kyselín a minerálnych látok. Okrem toho majú liečivé účinky aj marhuľové jadrá. Obsahujú olej, bielkoviny, železo a vitamíny skupiny B, využívajú sa napríklad namiesto mandlí. Olúpané semená sa pridávajú po niekoľkých kusoch aj do marhuľového džemu.
Na čo vplývajú
V tomto ovocí nájdete okrem iného aj dôležitý betakarotén, ktorý bráni negatívnym vplyvom voľných radikálov na náš organizmus. Posilňuje imunitný systém, má celkovo omladzovací efekt. Marhule spomaľujú proces starnutia, posilňujú vlasy, pokožku a nechty.
Aj pre fajčiarov a tehotné
Určite by v jedálničku fajčiarov nemali chýbať marhule, pretože majú pozitívny vplyv na sliznicu pľúc. Kvôli obsahu medi by ich mali jesť aj ženy v období tehotenstva. Tri marhule denne sa rovnajú polovici dennej dávky provitamínu A u dospelého človeka.
Pomôžu pri chudnutí
Marhule sú vhodným ovocím pri chudnutí ako doplnok plnohodnotnej stravy. Nesmú však nahradiť klasickú pestrú stravu, ktorú pri zdravej redukcii hmotnosti musíte mať. Najlepšie sú ako desiata či olovrant, ale aj ako prídavok k mliečnym jedlám, ovocným šalátom. Dajú sa použiť aj do kokteilov či rôznych nealkoholických miešaných nápojov.
Olej
Z marhuľových jadier sa lisuje olej za studena. Má veľmi vysoký obsah všetkých druhov vitamínu B a tiež vitamínu A v prírodnej forme. Olej pôsobí priaznivo na činnosť zažívacích orgánov a pečene, upravuje poruchy činnosti srdca a pomáha aj očiam. Látky obsiahnuté v oleji priaznivo ovplyvňujú vývoj nových buniek.
V kuchyni
Cukrári radi kombinujú marhule s čokoládou, medom alebo karamelom. Veľmi chutné sú aj s kyslou smotanou či tvarohom. Jeden z najjednoduchších receptov na pochúťku z oranžových plodov je vykôstkované marhule jemne nakrájať a zmiešať ich s jogurtom a müsli. Vo svetovej kuchyni sa kombinujú s pečeným bravčovým mäsom, ale aj s rôznymi cestovinami. V Amerike sušené marhule pridávajú kuchári do plnky, keď pečú moriaka. Čerstvými marhuľami ochucujú varené sladké zemiaky, spoločne so smotanou a štamperlíkom sherry.
Rýchly marhuľový dezert
Na jeho prípravu potrebujete iba štyri ingrediencie. Piškóty, kyslú pochúťkovú smotanu, vanilkový cukor a na menšie kúsky pokrájané marhule. Kyslú smotanu zmiešajte s vanilkovým cukrom. Na spodok misky poukladajte piškóty, navrstvite zmiešanú smotanu a posypte marhuľami. Vrstvy môžete opakovať. Dezert uložte aspoň na hodinu do chladničky.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.