Márie v domove v Barci oslávili naraz 104. narodeniny
Úctyhodného veku sa dožili dve dôchodkyne v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov Via Lux v mestskej časti Košice–Barca. Svoj 104. rok života spolu oslavovali Mária Terifajová a Mária Zafffiryová.
Na ich počesť včera v zariadení usporiadali oslavu. Pracovníci domova dôchodcov im venovali tortu s kyticami, v pozadí hral spevokol LUX tvorený z prijímateľov sociálnych služieb.
„Je to úžasný a obdivuhodný vek. Zo srdca v mene celého zariadenia oslávenkyniam blahoželáme,“ priala Máriám riaditeľka domova sociálnych služieb Nadežda Mudráková.
Pani Terifajová učila na prvom stupni základnej školy až do svojich 74 rokov. Zaujíma ju dianie okolo seba i vo svete. „Rada čítam knihy, noviny a časopisy,“ povedala nám.
Druhej z Márií, pani Zaffiryovej, stále chutí každé jedlo a špeciálne má rada sladkosti a šampanské. Rada sleduje v televízore maďarské televízne programy a často chodí na prechádzky.
Oslavy sa zúčastnila aj viceprimátorka Mesta Košice Renáta Lenártová.
Michal Kupper
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.