Mexičanka prežije slovenské Vianoce
Košice sú kozmopolitné mesto. Vianočné sviatky u nás trávi množstvo cudzincov, ktorí sa snažia „nadýchať“ všetkého slovenského či košického. Medzi takých patrí aj cukrárka Carolina Garcia z Mexika, ktorá nám povedala niečo o mexických vianočných tradíciách.
Ak pôjdete okolo hotela Double Tree by Hilton, kde táto mladá žena pracuje, uvidíte perníkovú chalúpku s tradičným slovenským čičmianskym vzorom. Aby bolo jasné, že ju robila Mexičanka, nechýba na nej legendárny perníkový panáčik. Na jej výrobu spotrebovala dvanásť kíl múky, dvadsaťpäť vajec, množstvo perníkového korenia, kokosu, ale aj lentilky či cukrové perličky.
„Vianoce v Mexiku sú v podstate také isté ako na Slovensku. Stretáva sa celá rodina a ľudia, ktorí sa majú radi, aby spolu oslavovali sviatky. Sme spolu celý deň. Naše rodiny sú zvyčajne veľké, tak je pri tom aj veľká zábava. Spoločne pripravujeme okrem medovníkov, koláčov aj všetky sviatočné jedlá. Okolo deviatej večer sa stretneme doma u starej mamy a tam hodujeme,“ povedala Carolina.
Ako sme sa dozvedeli, hlavným a tradičným chodom je morka, ktorá má niekedy aj 6 kilogramov. Jedáva sa bufetovým štýlom tak, že na stole je pripravené všetko a každý si môže zobrať, na čo má chuť. „K morke podávame zemiaky. Či už obyčajné, nakrájané na plátky a opečené alebo sladké. Sladké pripravujeme s pomarančovým džúsom, škoricou a hnedým cukrom. Špecialitou je romeritos, čo je bylinka podobná vášmu petržlenu. U nás sa podáva s mexickou omáčkou, ktorá môže, ale nemusí byť pikantná.“
„Toto budú moje prvé Vianoce, ktoré nebudem tráviť doma, ale tu u vás v Košiciach. Spolu s mojím priateľom a jeho rodinou budeme variť a pripravovať tradičné slovenské jedlá a koláče. Veľmi sa na to teším,“ dodala Carolina.
Foto:
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.