Na Madagaskare objavili najmenšieho plaza na Zemi, “nano-chameleóna”
Nemecko-madagaskarská vedecká expedícia objavila na Madagaskare dosiaľ najmenšieho plaza, aký žije na Zemi. Ide o poddruh chameleóna s názvom Brookesia nana, ktorý má dĺžku približne dva centimetre.
Je to najmenší spomedzi približne 11.500 známych druhov plazov, tvrdí Bavorská štátna zbierka zoológie v Mníchove, informovala v piatok stanica BBC.
[ad][/ad]Samček vrátane chvosta meria len 22 milimetrov, samička 29 milimetrov. “Tento chameleón sa vyskytuje výlučne v horskom dažďovom pralese na severe Madagaskaru a môže mu hroziť vyhynutie,” píše sa v časopise Scientific Reports.
Vedci zistili, že novoobjavený “nano-chameleón” loví roztoče a pred predátormi sa ukrýva na steblách tráv.
Vedci vo svojej správe odporučili, aby bol nový chameleón uvedený na Červený zoznam ohrozených druhov Medzinárodnej únie pre ochranu prírody ako kriticky ohrozený so zámerom jeho ochrany, ako aj ochrany jeho biotopu.
(TASR)
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.