Na oblohe budeme môcť pozorovať polotieňové zatmenie Mesiaca
O tri dni budú môcť milovníci astronómie na oblohe pozorovať polotieňové zatmenie Mesiaca, ktoré bude viditeľné na väčšine územia Európy.
Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici uviedol, že v piatok 10. januára bude možné tento astronomický úkaz pozorovať aj v ďalších častiach sveta, najmä na východnej pologuli.
Zo Slovenska bude vidieť celý proces zatmenia. „Večerný čas pozorovania bude veľmi vhodný, pretože zatmenie sa začne o 18.08 hod. a trvať bude do 22.12 hod. V maximálnej fáze zatmenia o 20.10 hod. bude v polotieni ponorená väčšina mesačného disku, až 90 percent,“ upozornil na to Svoreň.
Mesia bude stále viditeľný
Keďže ide o polotieňové zatmenie, Mesiac bude stále viditeľný, len jeho spodná časť bude tmavšia ako horný okraj, ktorý do polotieňa nevstúpi.
„Pokles jasnosti Mesiaca pri polotieňovom zatmení nie je veľký. Výhodou je, že toto zatmenie nastane v zime, keď je obloha spravidla priezračnejšia,“ dodal astronóm.
[ad][/ad]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.