Na TUKE otvorili prvý slovenský testbed zameraný na Industry 4.0
Prvé slovenské testovacie laboratórium pre digitálnu transformáciu priemyselných podnikov vo štvrtok slávnostne otvorili na pôde Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).
Špecializované pracovisko je orientované na riešenie praktických potrieb priemyslu pri súčasnom trende digitalizácie, vytváranie spolupráce priemyslu a univerzít, a zapájanie mladých talentovaných študentov do riešenia praktických potrieb praxe.
Vzdelávanie a podpora
Za vybudovaním pracoviska TestBed 4.0 je spoločnosť SOVA Digital v spolupráci so SjF TUKE. Okrem testovania riešení podnikov bude slúžiť aj na vzdelávanie študentov a výskumných pracovníkov, podporiť má aj výskum a vývoj aplikácií v koncepte Industry 4.0.
Transformujúce sa slovenské priemyselné podniky sú v súčasnosti zamerané na zvyšovanie efektivity procesov. Ako skonštatoval predseda predstavenstva SOVA Digital Martin Morháč, firmy si nemôžu dovoliť zastaviť výrobu a skúšať rôzne varianty riešenia, alebo rozhodnúť o investícii, kým nie sú presvedčené o jej efektívnosti.
„TestBed 4.0 umožní firmám testovanie v laboratórnych podmienkach, vyskúšať si viaceré varianty a implementovať už overené riešenie,“ uviedol. Celkové náklady na projekt s podporou eurofondov presiahli podľa neho 600-tisíc eur.
[ad][/ad]Udržanie konkurenciaschopnosti
Slovenský priemysel potrebuje zakcelerovať, aby si v rámci potrieb súvisiacich s prebiehajúcou digitálnou transformáciou dokázal udržať konkurencieschopnosť. Nové pracovisko má podporiť tieto transformačné zmeny.
„Som rada, že po krajinách, akými sú Nemecko, kde aktuálne funguje okolo 90 testbedov, a po vzore našich susedov Rakúska a Českej republiky, ktorí v posledných rokoch úspešne budujú a rozvíjajú sieť testbedov, sa aj Slovensko zase raz pozitívne zapíše do inovačnej mapy Európy. Oceňujem, že TestBed 4.0 vytvára platformu spolupráce priemyslu s univerzitami a súčasne otvára priestor pre zapojenie výskumných pracovníkov a mladých talentovaných študentov do riešenia potrieb praxe, ktorý je vybudovaný aj s podporou Ministerstva hospodárstva (MH) SR v rámci operačného programu Výskum a inovácie,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií MH SR Miriam Letašiová.
Podľa dekana SjF TUKE Jozefa Živčáka je táto fakulta silnou a progresívnou vedecko-výskumnou a vzdelávacou inštitúciou so silným vplyvom na rozvoj slovenského strojárstva.
„Sme lídrami v rôznych oblastiach, schopní zabezpečiť požiadavky na výnimočné inovácie a transfer technológií, vrátane implementácie platformy Priemyslu 4.0 a digitálnej transformácie Slovenska 2030, a to s pružnou reakciou a rešpektovaním meniacich sa podmienok trhu práce,“ konštatoval.
Prepojenie s praxou
Pracovisko poskytne v rámci vzdelávacieho procesu priestor pre štandardné prednášky a cvičenia, ale aj spracovanie konkrétnych zadaní z podnikov vo forme ročníkových projektov či záverečných prác.
Podľa Morháča sa trh dožaduje vytvárania nových študijných odborov a zvyšovania úrovne prepojenia vzdelávacieho systému s praxou. TestBed 4.0 tak má ambíciu výrazne zasiahnuť do výukového procesu a pripravovať ho pre úplne nové profesie, ktoré bude priemysel potrebovať v blízkej budúcnosti.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.