Nahliadli sme do kuchyne Miriam Šmahel Kalisovej
Mladá moderátorka a expertka na prípravu sladkých makróniek kupuje najlepšie mlieko od ľudí z dediny, kde majú jej rodičia malú zvieraciu farmu. Mäsko do domácej polievky má z „prvej ruky“ a zeleninu, ktorá sa urodí mimo mesta, dáva svojej dcérke namiesto sladkostí. A čo koláče, ktoré tak rada vypeká? Aj tie vie pripraviť zdravo a pritom chutne.
Kto je u vás doma väčší odborník na zdravú výživu?
Martin dokonale ovláda, ako ľudské telo funguje a čo by sa malo jesť, aby bolo zdravé a výživovo hodnotné. Ja to viem pripraviť. Veľa browsujem po internete, čítam si odborné články, aby som vedela, čo s čím kombinovať a prípadne ako nahradiť jednu potravinu druhou. Zo špaldovej múky dnes dokážem pripraviť kysnuté cesto, knedľu i všakovaké koláče. Biely cukor sme najskôr vymenili za trstinový, a napokon sme skončili pri kokosovom, lebo má spomedzi všetkých najnižší glykemický index. Sladím aj sušenými slivkami alebo datľami, jednoducho, čo najprirodzenejšie.
Prišiel záujem o zdravú stravu až s narodením dcérky Mie?
S jej príchodom som sa do toho pustila ešte viac, predtým mi nenapadlo nahrádzať napríklad kakao, ktoré považujem za zdravú potravinu, za čosi iné. Keďže malé deti nemôžu kakao, vymýšľala som, ako ho nahradiť, aby som malej mohla upiecť zdravú verziu koláčika. Dopadlo to tak, že kakao už doma vôbec nepoužívame a pečieme s jeho alternatívou – karobovým práškom. Svätojánskym chlebom sladili a ochucovali už naše babičky a je to bežne dostupná, lokálna potravina.
Ako pečiete vaše obľúbené makrónky, malé, no hriešne sladké koláčiky?
Sladím ich trstinovým cukrom a priznávam, že ich už ochutnala aj moja dcéra, ktorej inak sladkosti nedávame. Makrónky milujem, sú to také malé mrchy, ktoré lákajú dať si viac ako len jednu. Objavila som ich už dávnejšie, keď ich začala piecť moja kamarátka. V prvom momente som netušila, o čo ide, vyzerali totiž ako maličké hamburgery (smiech). Zisťovala som, či je ich príprava náročná, ale keď ich raz vyskúšate upiecť, stanete sa od makróniek závislí! Dnes mám svoj vlastný, odskúšaný recept. A ten prezradím len na mojich kurzoch pečenia a raz aj v mojej kuchárskej knihe.
Koľko času trávite doma v kuchyni?
Vyzerá, že veľa! No pri maličkej som rada, že stihnem navariť obed. Potom ťahám v kuchyni ešte nočnú makronkovú alebo koláčikovú šichtu. Asi do druhej. Pretože ma to baví. A preto, lebo pri tom vymýšľam všakovaké recepty, napríklad naposledy koláč z cícerového korpusu. Chutil dokonca aj mojim rodičom, ktorí na tanieri vyznávajú skôr tradičné chute.
Vymenili by ste televíznu obrazovku za vlastnú zdravú cukráreň?
Keby som piekla pre peniaze, už by to nebolo ono. Pečiem z radosti a z lásky, pre potešenie ľudí, ktorí moje koláče ochutnávajú.
Pavla Kubeldová
Foto: Katarína Kincelová
Magazín Evita
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.