Nahliadli sme do kuchyne Miriam Šmahel Kalisovej
Mladá moderátorka a expertka na prípravu sladkých makróniek kupuje najlepšie mlieko od ľudí z dediny, kde majú jej rodičia malú zvieraciu farmu. Mäsko do domácej polievky má z „prvej ruky“ a zeleninu, ktorá sa urodí mimo mesta, dáva svojej dcérke namiesto sladkostí. A čo koláče, ktoré tak rada vypeká? Aj tie vie pripraviť zdravo a pritom chutne.
Kto je u vás doma väčší odborník na zdravú výživu?
Martin dokonale ovláda, ako ľudské telo funguje a čo by sa malo jesť, aby bolo zdravé a výživovo hodnotné. Ja to viem pripraviť. Veľa browsujem po internete, čítam si odborné články, aby som vedela, čo s čím kombinovať a prípadne ako nahradiť jednu potravinu druhou. Zo špaldovej múky dnes dokážem pripraviť kysnuté cesto, knedľu i všakovaké koláče. Biely cukor sme najskôr vymenili za trstinový, a napokon sme skončili pri kokosovom, lebo má spomedzi všetkých najnižší glykemický index. Sladím aj sušenými slivkami alebo datľami, jednoducho, čo najprirodzenejšie.
Prišiel záujem o zdravú stravu až s narodením dcérky Mie?
S jej príchodom som sa do toho pustila ešte viac, predtým mi nenapadlo nahrádzať napríklad kakao, ktoré považujem za zdravú potravinu, za čosi iné. Keďže malé deti nemôžu kakao, vymýšľala som, ako ho nahradiť, aby som malej mohla upiecť zdravú verziu koláčika. Dopadlo to tak, že kakao už doma vôbec nepoužívame a pečieme s jeho alternatívou – karobovým práškom. Svätojánskym chlebom sladili a ochucovali už naše babičky a je to bežne dostupná, lokálna potravina.
Ako pečiete vaše obľúbené makrónky, malé, no hriešne sladké koláčiky?
Sladím ich trstinovým cukrom a priznávam, že ich už ochutnala aj moja dcéra, ktorej inak sladkosti nedávame. Makrónky milujem, sú to také malé mrchy, ktoré lákajú dať si viac ako len jednu. Objavila som ich už dávnejšie, keď ich začala piecť moja kamarátka. V prvom momente som netušila, o čo ide, vyzerali totiž ako maličké hamburgery (smiech). Zisťovala som, či je ich príprava náročná, ale keď ich raz vyskúšate upiecť, stanete sa od makróniek závislí! Dnes mám svoj vlastný, odskúšaný recept. A ten prezradím len na mojich kurzoch pečenia a raz aj v mojej kuchárskej knihe.
Koľko času trávite doma v kuchyni?
Vyzerá, že veľa! No pri maličkej som rada, že stihnem navariť obed. Potom ťahám v kuchyni ešte nočnú makronkovú alebo koláčikovú šichtu. Asi do druhej. Pretože ma to baví. A preto, lebo pri tom vymýšľam všakovaké recepty, napríklad naposledy koláč z cícerového korpusu. Chutil dokonca aj mojim rodičom, ktorí na tanieri vyznávajú skôr tradičné chute.
Vymenili by ste televíznu obrazovku za vlastnú zdravú cukráreň?
Keby som piekla pre peniaze, už by to nebolo ono. Pečiem z radosti a z lásky, pre potešenie ľudí, ktorí moje koláče ochutnávajú.
Pavla Kubeldová
Foto: Katarína Kincelová
Magazín Evita
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.