NAJ steaky v Košiciach
Steaky sú stále obľúbenejším jedlom v metropole východu. Pozreli sme sa, ako si s ich prípravou vedia poradiť vo vybraných košických reštauráciách. Výsledky stoja za to.
Každý chlap si rád pochutná na veľkom kuse kvalitne pripraveného mäsa. Asi to máme dané geneticky ešte z čias lovenia mamutov. Podľa mňa dobre pripravený steak je prevenciou rozvodov, ďalší dôvod milovať ho teda majú aj ženy.
Ja osobne si dobrý steak dám vždy rád. Niekoľko za deň by som ich však nezvládol. Prizval som si preto na ochutnávku Daniela Lacka, pravého košického kulinára a spoluorganizátora známeho Gurmán festu, ktorý mi pomohol pri hodnotení.
Naša dohoda bola jasná. Pôjdeme tam, kde nám ísť na steak odporučí verný kamarát Google. V každom z piatich podnikov, si dáme jeden steak z hovädzej sviečkovice so stupňom prepečenia „medium“ a, samozrejme, klasickú omáčku zo zeleného korenia. Hodnotiť budeme štyri faktory: mäso (chuť, textúra, kvalita), stupeň prepečenia, omáčku a celkový dojem. Za každý hodnotený prvok mohol steak získať max. 10 bodov, a to od každého z nás. Teda maximálne 40 bodov od jedného, spolu najviac 80 bodov. A ako dopadli košické steakové reštaurácie? Veď si to radšej prečítajte sami.
GRILL HOUSE 27
Hovädzí steak 300g
Cena 12,50 € + omáčka 1,00 € (0,42 €/10 g)
Poznáte ten pocit, keď si v reštaurácii objednáte vytúžené jedlo, poslušne čakáte a o 20 minút príde čašníčka sa vás opýtať, ako si želáte jedlo pripraviť? Ako by som to len pomenoval… rozčarovanie, hnev, zlomené srdce, chuť odísť? Neviem. Ale ostali sme, aby sme vám priniesli toto hodnotenie. Konečne prišla tá chvíľa! Pred nami sa objavila pomerne veľká porcia mäsa. Odhadom aj väčšia ako deklarovaných 300 g. Mäso však bolo prepečené nerovnomerne – v strede šťavnaté, na boku prepečené. Omáčka na náš vkus sladká, príliš smotanová, aj keď spojenie s mäsom ju kúsok zachránilo. Poviem vám, zasýtite sa, strop gastronomického neba však v tomto podniku nehľadajte.
Hodnotenie: 43 bodov
U TROCH RUŽÍ
Steak zo sviečkovice 200 g
Cena 18,80 € + omáčka 1,90 € (0,94 €/10 g)
Reštaurácia nás prekvapila nahriatymi taniermi (na túto úroveň servírovania mysleli ešte v Roste). Bohužiaľ,
až tak, že sme sa popálili. Steak vyzeral chutne, ale po načatí sme zistili, že prepečenie (ako pri väcšine testovaných podnikov) neodhadli a steak je niekde uprostred na stupnici medzi nebom a žuvačkou. Mäso bolo podľa personálu
slovenské a my sme tomu chceli uveriť. Rovnako ako tomu, že miestny kuchár je zamilovaný, keďže soli na mäse bolo naozaj veľa. Omáčka mala správnu konzistenciu aj správny pomer surovín. Trochu prekážalo, že okrem zeleného korenia bolo použité aj mleté čierne. Dano však trefne poznamenal, že keby bolo mäso správne dochutené, mohla byť táto kombinácia ozaj dobrá. Čo dodať… neurazí, ale za tú cenu, čakáme viac.
Hodnotenie: 53 bodov
CAMELOT
Steak zo sviečkovice 250g
Cena 21,90 € + omáčka 2,30 € (0,44 €/10 g)
Konečne! Jediný podnik, ktorý sa trafil do žiadaného stupňa prepečenia „medium“. Mäso bolo trocha suchšie, to ale mohlo byť spôsobené práve tým. Deklarovaný slovenský pôvod nevieme preveriť, jednoznačne však bola použitá kvalitná surovina. Čo nás až tak nepotešilo, bola omáčka. Všetky komponenty boli vybraté fajn, ale nám výsledok
nepasoval k mäsu. Bili sa totiž dve výrazné chute. Podľa nás by to chcelo možno použiť celé zelené korenie namiesto drveného a istotne zjemniť. A ešte jedna vec: kvety na tanieri so steakom? Nie, prosím!.
Hodnotenie: 56 bodov
KELTSKÁ KRČMA
Pepper steak 300 g
Cena 15,30 € +omáčka v cene (0,51 €/10 g)
Podnik s dlhoročnou tradíciou nás privítal s „medium rare“ steakom, ktorý sa zdal menší ako uvádzaná gramáž. Nebojte sa, nezmenili sme objednávku. Jednoducho sa netrafili do stupňa prepečenia „medium“. Čo už. Mäso však bolo lahodné, priam sa rozplývalo na jazyku. Úsmev na našich tvárach skysol, keď sme k mäsu ochutnali predpísanú karamelovú omáčku. Táto kombinácia naozaj nie je najšťastnejšia, aj keď oceňujeme jej prípravu s ohľadom na tradičnú receptúru. Celkový dojem bol ale vcelku príjemný.
Hodnotenie: 54,5 bodov
ROSTO STEAK HOUSE
Filet steak 300 g
Cena 19,80 € + omáčka 1 € (0,53 €/10 g)
Tento podnik sa na steaky špecializuje. Môžete tu ochutnať aj „dry aged steaky“ zo zrejúceho mäsa. O to väčšie boli naše očakávania. A očakávali sme dosť dlho. Snáď kvôli tomu, že mäso nechali odležať. Naservírovaný steak vyzeral na prvý pohľad super. Menej dobre vyzeralo bylinkové maslo, ktoré sa neroztopilo asi ani pol hodinu po našom odchode. Mäso však bolo kvalitné, aj keď drobné obavy v nás vyvolal čašník, ktorý ako pôvod mäsa označil našich severných susedov… Možno našťastie, nebolo správne prepečené – bolo o stupeň viac krvavé. Tomuto mäsu to ale sedelo, zadanie ale bolo jasné. Omáčka vyzerala aj chutila presne tak, ako má chutiť. Okrem iného sme dostali k jedlu aj šaláty v cene. Úprimne, čakali sme od tohto podniku viac, ale aj tak zanechalo Rosto príjemný dojem.
Hodnotenie: 61 bodov
Po tejto ochutnávke môžeme zodpovedne zhodnotiť, že napriek nášmu kritickému pohľadu žiadny steak nebol vyslovene zlý. Do každého podniku by som sa určite vrátil. Dokonca sa dá povedať, že do niektorých vyslovene rád.
Sumár hodnotenia:
1. ROSTO STEAK HOUSE 61 bodov
2. CAMELOT 56 bodov
3. KELTSKÁ KRCMA 54,5 bodov
4. U TROCH RUŽÍ 53 bodov
5. GRILL HOUSE 27 43 bodov
STUPNE PREPEČENIA
Mierne opečený (Rare): vnútro steaku je stále veľmi červené i keď vonkajšia časť je už mierne opečená.
Mierne prepečený (Medium rare): mäso vo vnútri je ružové a šťavnaté a veľmi pozvoľna prechádza k opečenej vonkajšej časti.
Stredne prepečený (Medium): stred je ružový, stále však relatívne šťavnatý.
Úplne prepečený (Well done): mäso je už úplne prepečené a veľmi suché.
Tomáš Tóth ml.
Foto: archív TT
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.