Najväčšie záhady sveta, ktoré neboli dodnes vyriešené
Máloktoré príbehy nás dokážu zaujať tak veľmi, ako tie nevyriešené a tajomné. Už v minulosti boli pre ľudstvo zaujímavé nevylúštené kódy, záhady alebo ťažké hlavolamy.
Zaiste nejeden z nás si už kládol otázky typu: Prečo je to zakódované? Aké veľké tajomstvo v sebe ukrýva?
Avšak aj napriek skúseným historikom a najchytrejším kryptografom je história naďalej plná hádaniek, ktoré dodnes nemajú odpovede. Tu prinášame zoznam najzaujímavejších nevyriešených záhad sveta:
1.Voynichov rukopis
Kniha je pomenovaná podľa poľsko-amerického kupca Wilfrida M. Voynicha, ktorý ho získal v roku 1912. Ide o 240-stranovú knihu, napísanú pre ľudstvo neznámym jazykom. Strany tejto knihy sú plné farebných kresieb, podivných diagramov, zvláštnych udalostí a nevšedných rastlín, ktoré sú takisto nepoznané. Odhaduje sa, že táto kniha bola napísaná zhruba v rokoch 1404 až 1438 záhadným autorom, vďaka čomu dostala prívlastok: „najtajomnejší rukopis sveta“.
Teórií o tom, odkiaľ pochádza tento rukopis, je neúrekom. Napríklad historik a umelec Nicholas Gibbs, tvrdí, že to mal byť liekopis, ktorý by sa zaoberal témami stredovekej alebo ranej modernej medicíny.
Mnoho obrázkov bylín a rastlín naznačuje, že mnohé z nich boli akousi učebnicou pre alchymistu. Skutočnosť, že mnohé diagramy sa zdajú byť astronomického pôvodu, v kombinácii s neidentifikovateľnými biologickými kresbami, dokonca viedla niektorých fantazijných teoretikov k návrhu, že kniha môže mať mimozemský pôvod.
Voynichov rukopis je teda stále nevyriešenou záhadou pre ľudstvo. Ak máte dostatok času a chceli by ste si vyskúšať aké to je, byť lovcom pokladov, celý rukopis nájdete TU.
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.