NASA vyšle k Venuši dve nové misie, ponúknu šancu na presnejší prieskum planéty
Cieľom misií je pochopiť, ako sa z Venuše stal svet podobný peklu.
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) oznámil, že vyšle dve nové misie na Venušu s cieľom preskúmať atmosféru a geologické vlastnosti susednej planéty slnečnej sústavy. Informoval o tom spravodajský portál BBC.
Na každú zo spomenutých misií dokázali získať finančné prostriedky vo výške 500 miliónov dolárov (približne 410 miliónov eur). Uskutočniť by sa mali v rokoch 2028 až 2030. Podľa predstaviteľa NASA Billa Nelsona misie ponúknu „šancu na prieskum planéty, na ktorej sme neboli už viac ako 30 rokov“.
Poslednou americkou sondou, ktorá navštívila planétu, bola sonda Magellan v roku 1990. Odvtedy však planétu obiehali ďalšie kozmické lode – z Európy a Japonska. „Cieľom týchto dvoch sesterských misií je pochopiť, ako sa z Venuše stal svet podobný peklu, schopný taviť olovo na svojom povrchu,“ dodal Nelson.
Venuša je druhou planétou od Slnka a najteplejšou planétou slnečnej sústavy s povrchovou teplotou 500 stupňov Celzia – dosť vysokou na to, aby roztavila spomenuté olovo.
Zdroj: Webnoviny.sk
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

