Nenápadné, ale zdravé: Zrniečka, ktoré ste možno nepoznali
Bulgur a kuskus. Obidve pochádzajú z ďalekých končín, ale našli si svojich milovníkov aj u nás. Vo vašej kuchyni by rozhodne nemali chýbať. Pýtate sa prečo? Obsahujú v sebe pätoro naj: sú zdravé, chutné, lacné, rýchle na prípravu a dajú sa z nich nachystať mnohé recepty.
Hlavné benefity bulguru aj kuskusu:
- Zdravý a bohatý na vlákninu
- Chutný
- Lacný
- Rýchly a jednoduchý na prípravu
- Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov
Bulgur – dobrota diétnych gurmánov
Bulgur je predvarená, nalámaná pšenica pripomínajúca ryžu. Známa je najmä v Turecku, na Blízkom východe či v severnej Afrike. V kuchyni má bohaté využitie ako alternatívna príloha alebo samostatné jedlo. Hodí sa do šalátov či polievok. Je bohatým zdrojom vlákniny, pozitívne pôsobí na tráviacu a nervovú sústavu, vďaka čomu vám dodá pozitívnu náladu. Rýchlo zasýti a zároveň nezaťaží.
Z bulguru nenadúva. Jeho chuť je príjemná, mierne oriešková. Príprava je rýchla a jednoduchá. Stačí ho premyť a krátko povariť (5 až 7 minút) vo vode v pomere 1:2. Jeho chuť je veľmi príjemná, mierne oriešková.
Tip na recept
Kurací šalát s bulgurom a zeleninou
Na 3 porcie potrebujeme:
- 200 g bulguru
- 200 g grilovaného kuracieho mäsa
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 baklažán
- 1/2 tekvice
- 1 červená paprika
- 3 KL vínneho octu
- petržlenová vňať
- kúsok olivového oleja
- kúsok masla
Postup: Bulgur zalejeme vriacim vývarom a necháme 20 – 25 minút odležať, kým nenapučí a nezmäkne. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Grilujeme na troške olivového oleja asi 15 minút domäkka. Kúsok oleja zmiešame s vínnym octom, na kocky nakrájaným vopred ugrilovaným kuracím mäsom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Zmäknutý bulgur scedíme, zmiešame so zeleninou a mäsom, osolíme a okoreníme. Dressing si pripravíme zo zvyšného octu a masla. Zalejeme šalát, ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame.
Náš tip: Ak máte doma čerstvú alebo sušenú mätu, výborne sa hodí do octového dressingu.
Kuskus – zdravý a ideálny pri chudnutí
Kuskus (alebo tiež cous cous) pochádza zo severnej Afriky a Blízkeho východu, kde je obľúbenou pochúťkou a súčasťou mnohých tradičných jedál. V našich končinách nie je až taký preslávený. Používa sa skôr pri chudnutí či ako súčasť zdravého životného štýlu. Aj preto ho rovnako ako bulgur zoženiete vo vybraných supermarketoch zväčša na oddelení zdravej výživy.
Drobné guličky kuskusu sú vyrobené z prosa, pšenice alebo jačmeňa. Obsahujú množstvo vlákniny, ale aj bielkoviny, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Výhodou kuskusu je, že je ľahko stráviteľný a nezaťaží váš žalúdok. Pripraviť si ho môžete na slano (s chudým, bielym mäskom, zeleninou či syrom) aj na sladko (s ovocím, jogurtom či tvarohom).
Príprava je podobne ako pri bulgure veľmi jednoduchá. Základný postup znie: Kuskus zalejte vriacou vodou (asi 1/2 cm nad okrajom kuskusu), prikryte a nechajte odstáť 15 až 20 minút. Výborne chutí na raňajky, na desiatu, ale aj ako príloha či hlavné jedlo.
Tip na recept:
Kuskus s cuketou a parmezánom
Na 3 porcie potrebujeme:
- 250 g kuskusu
- 1 menšiu cuketu
- 200 g mrazenej zeleniny
- 4 PL olivového oleja
- parmezán
- soľ, čierne korenie, kari
- vodu
Postup: Cuketu nakrájame na menšie kocky a zľahka osmažíme na olivovom oleji. Pridáme mrazenú zeleninu (podľa toho, akú obľubujeme), mierne podlejeme vodou a privedieme do varu. Osolíme. Pridáme kuskus, vodu (v pomere 1:2), ochutíme čiernym korením a štipkou kari. Varíme domäkka. Po odstavení necháme ešte niekoľko minút odstáť. Podávame s nastrúhaným parmezánom, ozdobiť môžeme čiernymi olivami a cherry paradajkami.
Tip: Ak máte malé deti a chcete, aby si tento recept obľúbili, nahraďte výrazný parmezán obyčajným eidamom, prípadne syr úplne vynechajte.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.