Nostalgický vlak pôjde z Košíc do Starej Ľubovne
Deti a ich rodičia si môžu už 5. júla spoločne užívať voľno na rodinnom výlete dobovým motorovým vlakom na Cyrilo-metodské slávnosti pod Ľubovnianskym hradom. Nostalgickú jazdu pripravilo občianske združenie Detská železnica Košice. Voľné chvíle v cieli si môžu cestujúci spríjemniť prehliadkou stredovekého hradu, skanzenu ľudovej architektúry, ukážkou remesiel, folklóru či liturgie v staroslovienčine.
Ako informovala Zuzana Lehotská z občianskeho združenia, súprava dnes už bežne nejazdiacich motorových vlakov, tzv. “orchestriónov“ či “osemstodesiatok“, vyštartuje z košickej stanice o 8:00. Okrem jazdy po trati, kde už osobné vlaky bežne nepremávajú, sa cestujúci môžu tešiť na pestrý program v Starej Ľubovni.
„Pre mnohých môže byť zážitkom už len samotná cesta vlakom, ktorá nás vráti o desaťročie, či dve dozadu. V súčasnosti trať medzi Lipanmi a Starou Ľubovňou v našom žargóne nazývame opustenou, nakoľko osobná doprava bola na nej zastavená a neskôr obnovená iba vo veľmi oklieštenom režime,“ približuje organizátor jazdy Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.
V cieľovej stanici v Starej Ľubovni si cestujúci bude môcť vybrať podľa svojej chuti. V ponuke je prehliadka stredovekého hradu, skanzenu, vystúpenie folklórnych skupín i liturgia v staroslovienčine v kostolíku v intraviláne skanzenu, keďže v tento deň Slováci slávia sviatok sv. Cyrila a Metoda.
Vlak tvoria dva motorové vozne radu 810 z akvizície občianskeho združenia Detská železnica Košice. Ide o vozidlá československej výroby, ktoré patrili v 80-tych rokoch minulého storočia medzi najrozšírenejšie v republike. Občianske združenie Detská železnica Košice uskutoční jazdu v spolupráci s Klubom historických koľajových vozidiel pri Rušňovom depe Haniska pri Košiciach.
Počet miest je obmedzený, dajú sa však rezervovať na adrese [email protected].
(SITA)
Ilustračné foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.