Nulové bankovky bude predávať aj košická botanická záhrada
Nulové eurobankovky bude predávať aj Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Záujemcovia si ich budú môcť kúpiť už tento piatok (24. 8.) od 9. hodiny na Mánesovej 23.
Ako uviedol poverený výkonom funkcie riaditeľa Botanickej záhrady UPJŠ Pavol Mártonfi, botanická záhrada je ďalšou inštitúciou, ktorá vychádza na suvenírovej eurobankovke. „Ako motív na prednej strane sme zvolili pohľad na skleníky botanickej záhrady, ktoré boli spustené do prevádzky v októbri roku 1958 a tento rok oslávia 60. výročie prevádzky, dnes už v zmodernizovanej podobe. Pred skleníkmi je možné vidieť kvitnúce vodné rastliny, ktoré sa každé leto pýšia vo vodnej nádrži na Ekologickej náučnej ploche. Obraz na bankovke dotvára znak Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorej súčasťou botanická záhrada je,“ povedal.
[ad][/ad]Bavlnený papier
Suvenírová eurobankovka je tlačená na bavlnenom papieri, ktorý sa používa pri výrobe pravých eurobankoviek, s povolením Európskej centrálnej banky. Jej farba je z päťstoeurovej bankovky a formát z dvadsaťeurovej bankovky. Predaj bude viazaný buď na kúpu vstupeniek do botanickej záhrady, alebo aj osobitne v záhradníckej predajni vedľa vstupu do areálu. Množstvo je limitované počtom 5 kusov na osobu alebo vstupenku.
Nulové eurobankovky bude predávať aj Východoslovenské múzeum v Košiciach. Bankovku s motívom Františka II. Rákocziho si budete môcť kúpiť už v piatok 24. augusta v priestoroch Katovej bašty na Hrnčiarskej ulici.
(JH)
[article slug=”nulove-bankovky-este-budu-v-predaji”][/article]Čítajte aj:
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.