O prestížny titul Strom roka bojuje dvanásť finalistov, hlasovanie sa začalo
AKTUALIZOVANÉ
Dvanásť finalistov 18. ročníka súťaže Strom roka 2020 z celého Slovenska je už známych. Hlasovanie o prestížny titul odštartovalo v týchto dňoch a potrvá do konca septembra. Patronát nad anketou už tradične drží spevák Peter Lipa.
„Bolo zvykom, že sme hlasovanie každý rok slávnostne odštartovali na festivale Pohoda. Tento rok si však všetci musíme poradiť s novou situáciou a plány pozmeniť. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť anketu online, no všetky spôsoby hlasovania a väčšina našich aktivít zostávajú rovnaké,“ informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
Hlasovať môže každý
Jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do polovice mája, v júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených 12 finalistov. Cenou pre víťaza je odborný posudok, ošetrenie v hodnote 300 eur a postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka.
Dreviny, ktoré sa umiestnia na 2. a 3. mieste, rovnako získajú od nadácie a sponzorov 300 eur, ktoré možno použiť na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.
„Na priaznivcov ankety čakajú aj teraz zaujímavé odmeny za zapojenie sa do hlasovania, fotosúťaže Tour de Strom, ktorá je na Instagrame alebo odborná prednáška arboristov o ošetrovaní stromov. Nezabudli sme ani na školy, pre žiakov sa začne súťaž v septembri,“ dodala Ragalová.
Favorit z okolia Košíc
Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka v časopise Krásy Slovenska, takisto formou sms, na stránke www.ekopolis.sk alebo na sociálnej sieti www.facebook.com/nadacia.ekopolis. Fotografie a príbehy stromov, finalistov, zverejnil web nadácie.
(TASR)
[ad][/ad]
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.