Odpad pravidelne triedi deväť z desiatich Slovákov
Odpad pravidelne triedi deväť z desiatich Slovákov. Separujú hlavne ľudia žijúci v rodinných domoch, mladí triedia menej. Vyplýva to z prieskumu, ktorý iniciovala organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK. Online prieskum sa realizoval v júni tohto roka na vzorke 1 000 respondentov.
Prieskum ukázal, že Slováci najčastejšie triedia plasty. Pravidelne ich separuje 80 percent ľudí. Sklo triedi 69 percent, papier 68 percent a tetrapak 57 percent. Najmenej sa separuje bioodpad, no napriek tomu ho vytriedia dve pätiny opýtaných.
„Z výsledkov prieskumu vidíme, že ľudia si už zvykli pravidelne triediť viaceré druhy odpadov. V triedení zaužívaných návykov však ešte vidíme priestor na zlepšenie,“ uviedla riaditeľka komunikácie OZV ENVI-PAK Katarína Kretter. Dodala, že je dôležité ľudí v oblasti triedenia vzdelávať. Zvýšila by sa tým kvalita vytriedeného odpadu.
[ad][/ad]Ekologické parametre
Pri nákupoch je rozhodujúcou úlohou cena výrobku. Pre tri štvrtiny ľudí je cena dôležitejšia ako obal vyrobený z recyklovateľného materiálu, ukázal prieskum.
Na druhej strane je čoraz viac ľudí, ktorí pri nákupe sledujú ekologické parametre materiálov. Možnosť nákupu bezobalových výrobkov preferuje 70 percent respondentov. To, či je produkt zabalený v recyklovateľnom obale, si všimne 63 percent opýtaných.
Zber dát robila prieskumná agentúra MNFORCE.
(TASR)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.