Pamiatka na nevšedného cestovateľa a jeho babetu
Výstava Desať rokov na Babete Veselé i vážne putovania Ing. Jána Kašu je venovaná pamiatke nevšedného cestovateľa, ktorý si po odchode na dôchodok zaumienil obísť na mopede značky Babetta všetky obce a sídla na Slovensku. Ján Kaša najazdil na babete spolu 42 194 km. Cez hmotné artefakty z pozostalosti Ing. Kašu pripomenú desaťročie jeho putovania.
„Výstava má motivačný charakter. Našou snahou je rozhýbať ľudí nielen k pohybu, ale aj vo všeobecnosti povzbudiť k aktivite. Ján Kaša môže byť inšpiráciou, nielen pre staršie ročníky,že ani po dovŕšení aktívnej pracovnej kariéry život nemusí byť monotónny, ale aj pre mladšie generácie, ktorých príklad Jána Kašu môže stimulovať k snahe o zanechanie originálneho svedectva svojho jestvovania na tejto zemi,” uvádza v tlačovej správe VSM Košice.
Nevšedná osobnosť Slovenska
„Dnešný konzumný spôsob života môže totiž najmä v mladej generácii utlmovať odvekú túžbu človeka vykonať niečo čím ostane v povedomí, nemusí to byť len nejaký veľký čin, športový či pracovný výkon, vedecký objav,ale stačí aj dobre vykonávaná každodenná práca, ktorá sa môže pretaviť v životný odkaz jednotlivca,” uvádza múzeum.
V prípade Jána Kašu to bolo jeho netradičné hobby, ktoré ho, aj vďaka filmovému dokumentu, ktorý bol o ňom natočený, navždy zapísalo do kruhu nevšedných osobností Slovenska. Výstava potrvá od 1.7. 2016 do 31.8. 2016.
(VSM)
Foto: VSM
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.