Pápež František zmenil znenie Otčenáša
Pápež František schválil zmenu znenia modlitby Otčenáš. Namiesto frázy „…a neuveď nás do pokušenia“ bude platný výraz „… nedopusť, aby sme podľahli pokušeniu“.
Informoval o tom vo štvrtok denník The Guardian.
Nové znenie odobrilo v máji aj valné zhromaždenie Talianskej biskupskej konferencie (CEI). Pozmenená verzia Otčenáša sa objaví v treťom vydaní Rímskeho misálu, liturgickej knihy, ktorá obsahuje sprievodné texty pre omše v rímskokatolíckej cirkvi.
[ad][/ad]Nie je to dobrý preklad
Pápež v roku 2017 povedal, že podľa jeho presvedčenia by malo byť znenie tejto základnej kresťanskej modlitby zmenené. „Nie je to dobrý preklad, pretože hovorí o Bohu, ktorý zvádza na pokušenie. Ten, kto podlieha pokušeniu, som však ja sám; on ma do pokušenia netlačí — to Otec nerobí; Otec ti pomáha okamžite vstať. Do pokušenia nás vedie Satan, je to jeho pôsobisko,“ povedal František pre stanicu TV2000.
Znepokojujúca zmena
Podľa Biblie naučil Ježiš Kristus znenie tejto modlitby svojich učeníkov, keď sa opýtali, ako sa majú modliť. Kresťania na celom svete sa učia Otčenáš naspamäť.
Niektorí vyjadrili v súvislosti so zmenou znenia modlitby znepokojenie. Philip Lawler, redaktor konzervatívnej webovej stránky Catholic World News, v roku 2017 vyhlásil, že inkriminovaná zmena je „veľmi znepokojujúca“, pretože Otčenáš je príliš hlboko zakorenený vo vedomí veriacich.
„Pápež František má vo zvyku hovoriť veci, ktoré ľudí mätú, a toto je jedna z nich. Človek sa iba čuduje, kedy to prestane. Čo ešte bude nasledovať? Znepokojenie stále rastie,“ uviedol Lawler pre denník The New York Times.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.