Počas veľkonočných sviatkov bude Košice zdobiť kraslica z Chorvátska
Približne dvojmetrová kraslica z Chorvátska bude zdobiť Košice počas tohtoročnej Veľkej noci. Informuje o tom magistrát na webovej stránke v súvislosti s pondelkovým (17. 2.) stretnutím viceprimátora mesta Marcela Gibódu s veľvyslancom Chorvátskej republiky na Slovensku Aleksandarom Heinom.
Turistické združenie Koprivnicko-Križevatskej župy spustilo ako prvé v Chorvátsku projekt výroby veľkých kraslíc s výškou 2,05 metra a šírkou 1,5 metra maľovaných insitným spôsobom a s rôznymi témami.
V motíve bude erb mesta
Jednu takúto kraslicu dostanú od chorvátskych partnerov aj Košice.
„Privítali sme túto aktivitu a veríme, že takto spropagujeme nielen naše mesto, ale že zároveň zlepšíme aj spoluprácu s našimi chorvátskymi partnermi. Ako odznelo na našom stretnutí s pánom veľvyslancom, v minulom roku navštívilo Chorvátsko 450-tisíc Slovákov, čo je nárast o viac ako štyri a pol percenta. Boli by sme radi, keby sme aj pomocou takýchto myšlienok a historických prepojení medzi našimi krajinami primäli aj Chorvátov k častejším návštevám Košíc,“ povedal Gibóda s tým, že do motívu tejto kraslice by mal byť zakomponovaný aj erb mesta.
„Myslím si, že naše stretnutie otvára možnosti pre ďalšiu spoluprácu nielen v turistickom ruchu, ale aj v iných oblastiach,“ dodal viceprimátor.
Magistrát pripomína, že vďaka spolupráci s chorvátskym turistickým združením zdobia takéto vajíčka počas veľkonočných sviatkov námestia, galériu a výstavné miesta v Ríme a Vatikáne, ale aj v metropolách ako New York, Miláno, Budapešť, Brusel, Praha, Viedeň, Mníchov, Záhreb, Dubrovník, Marseille a iných mestách.
[ad][/ad]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.