Poslední šerpovia v Európe
Je to práca, na ktorú sú právom pyšní. Hovoríme o horských nosičoch. Naši tatranskí sú vo svete unikátom. Sú to poslední šerpovia na starom kontinente.
Takmer na celom svete sa na zásobovanie vysokohorských chát používajú prevažne helikoptéry a lanovky. Vysoké Tatry však majú svojich horských nosičov. Každodenne či v lete, či v zime zásobujú šesť chát – Chatu pod Rysmi, Téryho chatu, Zamkovského, Zbojnícku, Skalnatú chatu a Rainerovu útulňu.
[ad][/ad]Nie je to pre každého
Kráčajú rýchlo aj napriek tomu, že na svojich pleciach majú naložených aj viac ako 80 kilogramov. Prácu si užívajú a tvrdia, že to nerobia pre peniaze, ale pretože milujú prírodu. Niektorí vydržia roky, iní zas jednu sezónu. „Nie je to práca pre každého. Je to však taká pekná ‚drina‘,“ prezradil nám tatranský nosič, ktorý smeroval na Téryho chatu a akurát si urobil prestávku. Na chrbte niesol zemiaky a plynovú bombu.
Nosičov by turisti však nemali veľmi vyrušovať, mnohí sa sústredia na svoju chôdzu a chcú byť sami so svojimi myšlienkami. Na svojej ceste sa nepasujú len s nákladom, ale čakajú ich aj rôzne nástrahy. V zime ich môže zachytiť víchrica, lavína… V lete zas lejak a stretnúť sa môžu aj s divokou zverou najmä medveďmi. „Smrť v horách totiž číha na každom kroku,“ prezradil tatranský nosič.
Sú to legendy
Vo Vysokých Tatrách táto profesia funguje už vyše sto rokov. Od začiatku roka je súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je už aj vysokohorské nosičstvo. Prvými nosičmi boli bylinkári, drevorubači, študenti, ale i zbojníci. Tak ako v minulosti, tak i dnes si nepotrpia na popularitu. No aj napriek tomu sa z mnohých stávajú legendy. Spomeňme napríklad Viktora Beránka, ktorý v roku 2004 vyniesol na chatu desať vynášok, ktoré mali vyššiu hmotnosť ako 100 kg. Laco Kulanga si v roku 1968 ako 19-ročný chalan naložil na chrbát prvú vynášku a vybral sa s ňou na terajšia Zamkovského chatu. Odvtedy sa stal nosičom a túto prácu vykonáva vyše 50 rokov. Má na rováši aj zatiaľ neprekonaný rekord, počas ktorého zo Skalnatej chaty zniesol 211 kilogramov. Práca po vynesení nákladu však pre nich nekončí. Na chatách pomáhajú s bežnými prácami. Sú z nich aj pomocní kuchári či opravári. Neraz čistia zemiaky alebo varia čaj.
Vo Vysokých Tatrách sa od roku 1985 koná súťaž Šerpa rallye, kde si hôrni „herkulesovia“ merajú svoje sily. Šerpa rallye sú prvé preteky vysokohorských nosičov na svete. Organizátori niektoré ročníky usporiadali v talianskych a v rakúskych Alpách. Na pretekoch sa zúčastňujú muži i ženy. Ich úlohou je vyniesť náklad na vysokohorskú chatu v čo najrýchlejšom čase. Na chrbát si naložia 60 kilogramov, ženy 20 a merajú čas.
[article slug=”tieto-vysokohorske-chaty-ste-mali-navstivit”][/article] [ad2][/ad2]
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.