Poznáte tieto košické školy? Mali by ste!
Súkromné vzdelávanie – v zahraničí bežný trend, liaheň tých najväčších talentov. Svoje miesto si postupne nachádza aj na Slovensku. Rad kvalitných súkromných škôl máme aj v Košiciach.
Už dávno neplatí, ak to vôbec niekedy tak bolo, že štúdium na súkromnej škole je len pre bohatých či neprospievajúcich študentov, ktorí túžia po „kúpenom“ vysvedčení bez akejkoľvek námahy.
Súkromné školy dneška
Nízky počet žiakov v triede, moderné a inovatívne prvky vo vyučovaní, individuálny prístup, motivácia, zdravá súťaživosť a ľudské hodnoty. Tieto prívlastky by sa pokojne mohli použiť pri opise dnešných súkromných škôl. Počítajte ale s tým, že za štúdium si tam čo-to priplatíte. Avšak, mnohí istotne dajú za pravdu, že na kvalite sa šetriť neoplatí. Profesionálne služby odborníkov sú totiž na nezaplatenie. Známa veta „Najlepšia investícia je investícia do vzdelania“ tu platí niekoľkonásobne.
Mýty a realita
O súkromnom školstve kolujú rozličné mýty. Tým najznámejším je pravdepodobne predstava, že súkromné školy sú niečo ako elitná, prestížna inštitúcia s golfovým ihriskom, ktorú navštevujú iba deti superbohatých rodičov. Pravdou však je, že školné je dostupné aj pre širokú strednú triedu.
„Tých mýtov je viac, ako napríklad, že učitelia sú príliš nároční a prísni, alebo naopak, že sú iba bábkami, ktoré plnia sny bohatých rodičov a ich detí. Za 15 rokov fungovania našej školy sme sa stretli s rôznymi názormi na súkromné vzdelávanie. Niektoré z nich sú celkom zábavné a ani zďaleka neodzrkadľujú realitu,“ tvrdí Sidónia Ilečko, zástupkyňa riaditeľky najstaršej súkromnej základnej školy v Košiciach, ktorá sídli na ulici Slobody 1.
O čom hovoria výsledky
Pre rodičov je súkromná škola školou tretej voľby. Zo zvyku dávajú prednosť cirkevným či verejným školám. No v súkromnej škole nakoniec dosiahne dieťa rovnaký alebo ešte lepší výsledok, pretože je v menšom kolektíve, intenzívnejšie sa s ním pracuje, v triede je väčšia miera disciplíny a rodičia i dieťa sú viac zainteresovaní na výsledku.
„Naši žiaci sú dnes už absolventmi stredných či vysokých škôl. O našej práci vypovedajú výsledky každoročného testovania našich žiakov. Tie nás utvrdzujú, že to robíme správne. Máme mladých pedagógov, ktorí sa neustále vzdelávajú a držia krok s novými trendmi. Je totiž rozdiel, keď je vaše dieťa vzdelávané motivovaným a aktívnym učiteľom. Nutné je povedať i to, že na prijímacích skúškach na strednú školu dosahujú naši žiaci percentuálne lepšie výsledky než žiaci štátnych škôl,“ dodáva Ilečko.
Permanentné inovácie
Aj súkromné školy musia spĺňať veľmi prísne podmienky narábania s finančnými prostriedkami, tak ako ktorýkoľvek iný podnikateľský subjekt. Pre zriaďovateľov to teda výhodný biznis v žiadnom prípade nie je. Väčšina z nich zakladala súkromnú školu nie pre peniaze, ale z presvedčenia, že aj v školstve sa dajú robiť veci inak a lepšie.
„Od nového školského roka sme do vyučovania zaradili nový vyučovací predmet Business English. Schválenú máme aj akreditáciu na štvorročný študijný odbor – Gymnázium s rozšíreným vyučovaním informatiky s predmetmi počítačové siete, objektovo orientované programovanie, databázové systémy a počítačová grafika,“ opisuje novinky školy Lenka Takáčová, zriaďovateľka Bilingválneho gymnázia FUTURUM. Výučbou angličtiny a informačných technológií zároveň škola bude vychovávať „hotových ľudí“, ktorí sa v dnešnej dobe nestratia na domácej IT pôde ani na prestížnych školách v zahraničí.
Šanca pre talenty
Bilingválne gymnázium FUTURUM, ktoré vzniklo pred desiatimi rokmi v Trenčíne a v roku 2012 v Košiciach, sa špecializuje na výučbu anglického jazyka. Až 16 hodín týždenne tu tvorí rozvrh hodín prváka práve angličtina. Za pomoci renomovaných britských a amerických lektorov sa študenti môžu dôkladne pripraviť ako na slovenské, tak i na zahraničné univerzity. Popri angličtine môžu študovať aj druhý cudzí jazyk – nemecký, španielsky, francúzsky či ruský. Navyše, popri 250 „platiacich“ stredoškolákoch škola umožňuje študovať aj deťom zo znevýhodnených sociálnych pomerov. „Vďaka podpore sponzorov u nás študuje desať talentovaných detí s priemerom známok pod 1,5,“ prezrádza Takáčová.
Slovensko verzus USA
Narodil sa v New Yorku. Mama (učiteľka) pochádza zo Svidníka, otec (lekár) zasa z Michaloviec, no bývajú v USA. Preto ho ťahalo študovať tam, kde sú korene jeho rodiny – na východnom Slovensku, kde žije už 17 rokov. Po absolvovaní Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach zakotvil v školstve. Na Bilingválnom gymnáziu FUTURUM v Košiciach vyučuje angličtinu, chémiu a biológiu v anglickom jazyku. Američan Paul Nyitray.
Ako vidí Slovákov a súkromné vzdelávanie? „Slovákom trvá trošku dlhšie, kým sa s niekým cudzím zblížia. Ale keď sa tak stane, potom už ide o pravý kamarátsky vzťah. V Amerike to zbližovanie prebieha o čosi rýchlejšie. Čo sa týka študentov, snažím sa s nimi vytvárať otvorené a korektné vzťahy,“ usmieva sa učiteľ. Aj Paul vyštudoval súkromnú školu – strednú katolícku v Amerike. „Za mojich študentských čias mali deti pred učiteľom troška väčší rešpekt. Pravidlá boli prísne, nosili sme i rovnošaty, no na tvrdšie podmienky sme si zvykli. Myslím, že v dnešnej dobe na školách chýba disciplína…“ Podľa jeho názoru sú terajšie deti na rovnakej vedomostnej úrovni v porovnaní s tými, ktoré študovali pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi. „Ak by som mal hodnotiť súkromné americké školy, v porovnaní so slovenskými sa na niektorých školné vyšplhá aj na desaťnásobok. Takéto školy si však zakladajú na prestíži a absolventi z nich sa hravo dostanú napríklad na známe univerzity ako Harvard, Yale či Princeton,“ dodáva Paul.
(TŠ)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.