13.04.15

Pravý čaj pochádza len z čajovníka čínskeho

Čaj si podmaňuje stále viac ľudí už aj u nás. Je to pre jeho príjemnú vôňu a chuť, povzbudivé aj zdravotné účinky. Pre väčšinu však ostáva čaj naďalej tajomným a exotickým nápojom, opradeným mnohými záhadami a mýtmi. Poďme s odborníkom na kávu a čaj Jiřím Karlíkom z kaviarne HalmiCaffe poodhaliť niečo z týchto tajomstiev. Odkiaľ čaj pochádza? „Existuje množstvo legiend a aj vo vedeckom svete sa vedú polemiky. Niektoré zdroje považujú za krajinu pôvodu Čínu, iné Indiu a dnes už sú vedecké teórie, ktoré pôvod umiestňujú do Japonska. Zhoda panuje v tom, že čajová kultúra, teda pestovanie, kultivácia a spracovanie čaju pochádza z Číny. Isté je, že čaj pochádza z rastlinky Čajovník čínsky - Camelia sinensis. Skamenelé časti nájdené na území Čiech a Moravy dokazujú, že v období kriedy sa vyskytoval aj na území strednej Európy,“ hovorí J. Karlík. Jedna z mnohých legiend o objavení povzbudivých a liečivých účinkov čaju hovorí o čínskom cisárovi Shen Nungovi (2737 p. n. l.). „Ten mal údajne priesvitné telo a videl priamo účinok všetkého, čo zjedol alebo vypil. Jedného dňa, keď si preváral v kotlíku vodu, vietor mu do neho zavial niekoľko čajových lístkov a čaj bol na svete. Prvú písomnú zmienku o čaji nájdeme v čínskych slovníkoch v roku 350 n. l.“ AKÉ DRUHY POZNÁME „Čaj má mnoho foriem, ale každý pravý čaj pochádza z čajovníka čínskeho. Rôzne bylinkové zápary a odvary (šalvia, mäta, rumanček) v tomto kontexte za pravý čaj nepovažujeme. Medzi najväčších producentov čaju patrí Čína, Japonsko a India. Pestuje sa však aj v Thajsku, Indonézii, Nepále, Keni, Gruzínsku aj v štátoch strednej Ameriky.“ Za komunistickej éry sa experimentálne pestoval aj na území Slovenska, ale keďže doviezť čaj zo ZSSR bolo lacnejšie, nestala sa z nás čajová veľmoc. „Medzi najrozšírenejšie druhy patrí čaj biely, zelený, žltý, oolong, čierny či čaj typu Pu-erh. Keďže všetky tieto druhy sa dajú vyrobiť z jednej rastlinky, je jasné, že dôležitý je v tomto smere spôsob spracovania. Z tohto hľadiska je najprirodzenejšie spracovanie bieleho čaju, ktorého lístky sa po zbere a zvädnutí nechávajú prirodzene sušiť na slnku. Pri ostatných druhoch je jedným z rozhodujúcich krokov oxidácia (bunkové šťavy z čajových lístkov reagujú s atmosférickým kyslíkom - prirodzená reakcia podobná hnednutiu prekrojeného jablka...), pri ktorej zvädnuté lístky menia farbu zo zelenej na hnedo červenú. Výsledný čaj je teda potom zelený (neoxidovaný), oolong (čiastočne oxidovaný) alebo čierny (plne oxidovaný). PREČO JE ČAJ ZDRAVÝ Čaj obsahuje množstvo látok. „Veľká časť z nich ešte nebola ani izolovaná. V každom prípade medzi najvýznamnejšie skupiny obsiahnuté v čaji patria kofeín, éterické oleje, polyfenoly a katechíny. Polyfenoly a katechíny majú vyrazný antioxidačný účinok a znižujú pôsobenie takzvaných voľných radikálov (ktoré sa podieľajú na starnutí buniek). Okrem toho majú niektoré flavonoidy antihistaminický a antimikrobiálny účinok. Zlepšujú aj pamäť a koncentráciu.“ Podľa štúdií zverejnených v The American Journal of Clinical Nutrition and Urology môže čaj napomáhať pri chudnutí, zlepšuje metabolizmus, povzbudzuje peristaltiku a znižuje príjem cukrov. „Podľa niektorých zdrojov napomáha odbúravaniu alkoholu a znižuje tvorbu zubného kazu. Z praktic-Detail prípravy gong fu cha - čínsky čajový obrad. foto: archív J. Karlíkakého pozorovania je jasné, že v krajinách, kde sa čaj každodenne konzumuje po stáročia, sa ľudia dožívajú vysokého veku a menej trpia civilizačnými chorobami.“ Ako si pripraviť kvalitný čaj?

  • Používajte celolistový sypaný čaj zo spoľahlivých zdrojov. Vyhľadávajte čajovne zásobované čerstvým a kvalitným čajom. Je vhodné sa poradiť s personálom o najlepšej príprave, nechať si čaj priamo pripraviť.
  • Používajte vhodný riad. Pre prípravu je najvhodnejšia nádoba, v ktorej má čaj priestor na harmonické vylúhovanie. Následne sa preleje cez sitko do nádoby vhodnej na konzumáciu. Všetky použité riady dôsledne vyhrejte horúcou vodou. Lúhovacie vajíčka a sitká nie sú vhodné na prípravu pravého čaju.
  • Použite kvalitnú vodu. Je to jeden z kľúčových faktorov. Nemala by byť príliš tvrdá a chlórovaná. Veľmi dobre poslúžia vodné filtre, ktoré sú dostupné v čajovniach alebo špecializovaných obchodoch.
  • Použite primerané množstvo čaju a vody správnej teploty. Všeobecne platí: čím je čaj kvalitnejší, tým väčšiu flexibilitu v príprave si môžete dovoliť. Pokiaľ máte špičkový čaj, môžete ho pripraviť silnejší či slabší. Nemal by chutiť nepríjemne.
  • Urobte si na prípravu a popíjanie čaju čas a priestor. Pokiaľ chcete z čaju vyťažiť maximum, odporúčame si naň nájsť čas a priestor, kedy sa nevenujeme práci, telefonovaniu… Okrem vynikajúcich chutí a vôní by ste si mali pri tom aj oddýchnuť.

Foto: archív J. Karlíka

Čítajte viac: zaujimavost

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím