Pre ľudí s christougeniatikofóbiou sa najhoršie obdobie v roku konečne skončilo
Pri rozoberaní mnohých fóbií by aj tak nikomu nemuselo napadnúť, že ľudia sa môžu báť aj Vianoc. Najhoršie obdobie v roku, minimálne pre tých, ktorí fóbiou trpia, je konečne za nimi. V predošlých článkoch sme sa venovali fóbií zo spánku ale napríklad aj fóbií z umývania zubov. Úplne inou šálkou kávy je ale fóbia z Vianoc!
Rovnako ako pri iných, aj pri tejto fóbii je bežné, že prúdi už z útleho detstva. Traumatické udalosti či nepríjemné spomienky sa postarali o strach z Vianoc. Christougeniatikofóbiou trpí viac ľudí, než by sa mohlo zdať. Niektorí Vianoce napríklad vôbec neoslavujú. Iní dokonca odchádzajú od vianočného zhonu radšej ďaleko do cudziny a pretrpia to obdobie v príjemnejšom prostredí.
S Vianocami sa spája ale aj mnoho ďalších fóbií, ako je fóbia z dostávania darčekov, ktorá sa nazýva skopofóbia. Medzi výnimku nepatria ani farebné svetielka. Aj takáto obyčajná vec môže jednoducho niekomu spôsobovať iracionálny strach. V neposlednom rade je tu chereofóbia. Netýka sa výlučne len Vianoc, ale je s nimi nepriamo spojená. Je to totiž strach zo šťastia a zo zabávania sa.
Vianočné obdobie nie je len o pohode a pokoji. Je často spojené s veľkým stresom, v horšom prípade prichádzajú úzkosti či depresie.
(VT)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.