PRED 20 ROKMI A DNES: Zmena vizáže Jaroslav Hlinka
Mestskú časť Košice-Juh vedie Jaroslav Hlinka (66) už ôsme volebné obdobie. Vo funkcii starostu teda pôsobí takmer tridsať rokov. Už z dôvodu svojej pracovnej pozície je oblekový typ, ale rád vymení sako aj za športovú bundu.
Za akých okolností vznikla táto fotografia?
– Tento záber vznikol v roku 2006 na túre vo Vysokých Tatrách (štít Satan). Naše hory navštevujem často, buď v rámci turistiky, alebo v zime na lyžovačke. Hoci som už prešiel takmer všetky horské cestičky, vždy ma Tatry lákajú svojou krásou.
Vyskúšali ste v rámci zmeny svojej vizáže niečo uletené?
– Mám rád klasiku a aj vo voľnom čase uprednostňujem športovú eleganciu. Takmer celý svoj život sa pohybujem vo verejnej sfére, takže na uletené experimenty nebol akosi priestor. Priznám sa však, že počas 80-tych rokov, keď boli v móde saká s vypchatými ramenami, mal som v šatníku zopár týchto módnych kúskov.
Čo bolo najviac v kurze počas vašej mladosti?
– Sedemdesiate a osemdesiate roky boli pre módu obdobie farieb. Nosili sa široké zvonové nohavice, kto mal širšie, bol väčší frajer. A, samozrejme, obtiahnuté farebné košele dopĺňali nevšedný outfit. V móde boli dlhé vlasy a bokombrady, ktoré som počas vysokoškolského štúdia nosil aj ja. Najviac v kurze však bolo nakupovanie vo vtedajšom Tuzexe. Súčasná generácia nepozná ten pocit, keď sme mohli nakúpiť zahraničnú elektroniku, kozmetiku či oblečenie, ktoré v bežných obchodoch neboli dostupné.
Čo by ste nikdy nepodstúpili?
– Určite piercing či tetovanie. Tento spôsob sebavyjadrenia mi nikdy nebol blízky.
Vyskúšali ste nejakú kozmetickú procedúru, alebo máte nejaký svoj pravidelný kozmetický rituál, na ktorý si potrpíte?
– Myslím si, že základom pre udržanie si zdravého vzhľadu je oveľa dôležitejšia správna životospráva, pohyb na čerstvom vzduchu a dostatočný pitný režim. Ale, samozrejme, starostlivosť o telo dopĺňam vhodnými kozmetickými prípravkami.
Prešli ste si za tie roky aj nejakou vnútornou zmenou?
– Každého z nás obohacujú vlastnosti, ktoré získame v priebehu života vplyvom skúseností, vplyvom prostredia či ľudí, ktorých stretávame. Postupom času som viac rozvážnejší, oceňujem dobré rodinné vzťahy, čas strávený so svojimi vnúčatami a skutočné úprimné priateľstvá.
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.