Predaj nelegálnych cigariet na Slovensku prekvitá
Spotreba nelegálnych cigariet na Slovensku vzrástla medziročne o 50 percent. V roku 2017 sa ich u nás spotrebovalo približne 360 miliónov. Slovensko sa tak zaradilo medzi krajiny s najvyšším medziročným rastom. Ak by sa predali legálne, daňové príjmy by dosiahli okolo 44 miliónov eur.
Ako informovala Beata Dubeňová, celková spotreba cigariet na Slovensku za rok 2017 bola najvyššia za posledných päť rokov. „Kým v roku 2013 spotrebovali Slováci celkovo 6,53 miliardy kusov cigariet, v roku 2017 to bolo 7,36 miliardy. V porovnaní s rokom 2016 tak vzrástla spotreba medziročne o takmer osem percent,“ uviedla Dubeňová.
[ad][/ad]Cigarety z Ukrajiny či Bieloruska
Spotreba nelegálnych cigariet dosiahla v roku 2017 približne 360 miliónov kusov, čo predstavuje 4,8 percenta z celkového trhu. Kategória nelegálne cigarety zahŕňa falzifikované cigarety známych značiek a pašované cigarety z iných krajín, nelegálne uvedené na spotrebiteľský trh. Výrazný nárast zaznamenala aj spotreba pašovaných neznačkových cigariet, ktoré pochádzajú z krajín mimo Európskej únie (EÚ), napríklad z Ukrajiny, Bieloruska. Vyrobené sú legálne, ale s primárnym účelom predaja mimo krajiny pôvodu. „Počas prevozu do cieľovej destinácie sú pašované do krajín, kde nemajú žiadnu alebo len obmedzenú legálnu distribúciu. Predávajú sa bez príslušnej kontrolnej známky (bez zaplatenia spotrebnej dane),“ vysvetľuje Duboňová.
V roku 2017 klesol počet falšovaných a nelegálnych cigariet v krajinách EÚ, Nórsku a Švajčiarsku o 7,4 percenta na 44,7 miliárd kusov, čo predstavuje 8,7 percenta celkovej spotreby. Strata na daniach pri tomto počte predstavuje 10 miliárd eur. Najvyšší objem nelegálnych cigariet sa spotreboval vo Francúzsku (7,61 miliardy kusov), v Británii (6,9 miliardy) a Poľsku (4,91 miliardy). Z pohľadu celkovej nelegálnej spotreby však zaznamenali Francúzsko a Poľsko najvyšší medziročný pokles spotreby nelegálnych cigariet.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.